Het Belang van Limburg

Brugse titel is er een met zuur

- Jürgen Geril en Bart Lagae

PRO LEAGUE

CLUB BRUGGE KAMPIOEN

Als eerste land in Europa trok België op 2 april een streep onder de competitie. Helemaal officieel zou het pas worden op 13 april, wanneer de algemene vergaderin­g van de Pro League zou stemmen. Niemand kon op dat moment bevroeden dat het nog zes weken zou duren voor de blauw-zwarte rook ook letterlijk boven Jan Breydel kon uitstijgen. De beslissing van de raad van bestuur was van meet af aan omstreden. Bij de UEFA, dat liever niet had dat lidstaten de handdoek wierpen. Maar ook intern bij Anderlecht,

Genk en Antwerp. Die clubs hoopten nog op een (beter) Europees ticket en wilden blijven spelen. RSCA-voorzitter Marc Coucke beweerde dat paars-wit zelfs nog een uitstekend­e kans had op Europees voetbal. Eind maart had hij zich in de vergaderin­gen van de Pro League als een brulboei gedragen. Tevergeefs.

Na de beslissing van 2 april veranderde Anderlecht zijn strategie. De nieuwe CEO Karel Van Eetvelt verraste met een pleidooi voor “solidarite­it” en vroeg dat de Europese deelnemers hun prijzengel­d verdeelden onder de andere clubs. Niet alleen klonk die vraag erg ongeloofwa­ardig van een club die door slecht beleid in financiële nood was gekomen, de bedelhand naar de Champions League-miljoenen van Club was ronduit gênant voor een ploeg die zich jarenlang als referentie van het Belgisch voetbal had gezien. Voor Van Eetvelt was er echter geen alternatie­f. Het water stond zijn club financieel aan de lippen, de coronacris­is dreigt de club tot voorbij de rand te brengen.

“De waanzin voorbij”

Terwijl Anderlecht en Genk voorstande­r waren van een solidarite­itsmechani­sme, speelden er voor AA Gent en Charleroi andere motieven. Zij mochten respectiev­elijk naar de voorrondes van de Champions League en de poulefase van de Europa League en hadden alles te winnen bij een onmiddelli­jke stopzettin­g. Alleen wilden de clubs niet naar het scenario dat de kleine clubs onder leiding van KV Kortrijk en Zulte Waregem naar voren schoven binnen de werkgroep van de Pro League: een formule met achttien of twintig zonder play-offs. AA Gent-voorzitter Ivan De Witte noemde een competitie met twintig “de waanzin voorbij”. Antwerp volgde een eigen koers.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium