Het Belang van Limburg

“Ik wil dolgraag voetballen, maar ben er toch niet gerust in”

- Roger Cox

BUITENLAND­S VOETBAL PREMIER LEAGUE

maart. Van toen is het geleden dat de 25-jarige Maaslander op het veld stond in een wedstrijd met inzet. Een verdienste­lijke 0-0 in Wolverhamp­ton. “Een week later zouden wij Arsenal ontvangen”, blikt Trossard terug. “Maar dan testte hun coach Arteta positief op corona. Binnen de kortste keren lag de competitie stil.”

Daar zit je dan, in je kot in Brighton.

“Inderdaad. Meer dan twee weken moesten wij in Engeland blijven, want niemand had zicht op de toekomst. Op de club mochten we niet meer komen. We kregen een individuee­l loopprogra­mma mee en drie keer per week waren er via Zoom fiets- en powersessi­es om de conditie te onderhoude­n.”

Toen duidelijk was dat de competitie niet snel zou herbeginne­n, mochten de buitenland­ers naar huis terugkeren.

“Normaal rijd ik met de wagen van Brighton naar België. Maar ik heb een Engelse nummerplaa­t en vreesde problemen aan de grenzen. Dus heb ik de Eurostar genomen. Dat verliep vlekkeloos.”

Van de ene lockdown in de andere.

“Ik probeerde het nuttige aan het aangename te koppelen. Van de ene kant onderhield ik de conditie. Van de andere kant kon ik tijd doorbrenge­n met Laura en Thiago. Quality time. Genieten van de kleine dingen.”

Zoals bouwen met Lego.

“De meeste voetballer­s gamen in hun vrije tijd. Ik ook. Maar toen ik een uitzending zag van ‘Lego Masters’, ging ik rondneuzen op de site van Lego. Daar vond ik de Taj Mahal. Ik heb die doos besteld en ben er op dagen met slecht weer uren zoet mee geweest. In totaal meer dan 5.000 blokjes. Fijn tijdverdri­jf. Ik moet er thuis nog een mooi plaatsje voor vinden. Het smaakt in ieder geval naar nog.”

Sinds 7 mei zit je opnieuw aan de overkant van het Kanaal.

“Met oog op een herstart heeft de club gevraagd terug te keren. We trainen weer. Maar mondjesmaa­t. Meer dan wat loopwerk per drie zit er niet in. Met de bal trainen is tot nader order verboden. Alles gebeurt omzichtig. Na de training moeten we onze gps en onze kledij in bakken gooien. Alles wordt ontsmet en gewassen.”

De Premier League ergens half juni hervatten is de bedoeling.

“Ik zou dolgraag weer voetballen. Maar helemaal gerust ben ik er toch niet in.”

Birger Verstraete van FC Keulen zei dat ook al.

“Ik volg hem daarin. Stel dat we weer in groepen van twintig mogen trainen. Of dat we tijdens matchen in contact komen met een besmette tegenstand­er. Dan loop je gevaar om besmet te geraken en zijn de mensen uit je omgeving ook niet meer veilig. Dan kan je weer in quarantain­e. Ik kan je verzekeren, de situatie in Engeland is nog altijd ernstig. Hier is nog niks geopend. Geen scholen, geen winkels. Het aantal slachtoffe­rs is hoog. Het hoogste van Europa, dat geeft te denken.”

Kan je contact houden met

coach Potter?

“Zeker. Toen ik in België was, heeft hij mij twee keer gebeld en nu zijn er geregeld gezamenlij­ke videosessi­es met alle ploegmakke­rs. De club houdt ons goed op de hoogte van de evolutie.”

Voor Brighton zou het beter zijn dat de Premier League definitief gestaakt wordt. Jullie staan net boven de degradatie­streep.

“Als je het zo bekijkt, wel. Maar er is niks mooiers dan het behoud op het veld te realiseren. We hebben ons lot in eigen handen. We hebben genoeg kwaliteit, ik maak me geen zorgen. Het is wel jammer dat we door pech te veel punten verspeeld hebben. We hadden vier matchen meer kunnen winnen.”

Ally Samatta staat met Aston Villa op een bedreigde plaats.

“Jammer voor hem. Hem helpen, kan ik helaas niet. We spelen niet meer tegen mekaar dit seizoen.”

Als je terugkijkt op dit seizoen, ben je dan tevreden?

“Toch wel. Als je van de België naar de sterkste competitie ter wereld verhuist, is het logisch dat een aanpassing­speriode volgt.”

Wat is het grootste verschil?

“Qua volume, lukt het best. Ik heb een vrij grote motor. Maar het juist inschatten van situaties, is in het begin moeilijk. De verdediger­s hier zijn veel doortasten­der. Ze hebben bal of man, je passeert hen niet zomaar. Ze kunnen zich dat permittere­n, want de refs zijn toleranter. Maar stilaan heb ik door hoe ik hen het leven zuur kan maken.

Het bolt steeds beter.”

Is de Premier League zo ‘big’ als je verwacht had?

“Absoluut. Of je nu tegen de leider speelt of tegen de laatste, altijd zitten de stadions bomvol. De sfeer is geweldig. Zelden of nooit wordt er gefloten, als het wat minder draait. Integendee­l. Je wordt luidruchti­g aangemoedi­gd. Elke match is een feest. Er wordt negentig minuten lang gezongen.”

Was Brighton de juiste keuze?

“Vind ik wel. Het is een goed voetballen­de ploeg, met een offensief ingestelde coach. De mensen die onze duels volgen, vinden het een lust om naar te kijken. Dit is voor mij de ideale club om enkele stappen vooruit te zetten.”

Slotthema: de Rode Duivels. Door blessurepe­ch kreeg je nog geen speelminut­en.

“Helaas. Maar uitstel is geen afstel. Ik ben blij dat meneer Martinez zijn contract heeft verlengd. Onze gesprekken verliepen altijd in een goeie sfeer. Ik voel dat hij vertrouwen heeft in mij en dat het slechts een kwestie van tijd is voordat ik speelkanse­n krijg.”

Misschien is het uitstel van het EK voor jou wel een goeie zaak.

“Ik wil daar niet op vooruitlop­en. Dat is nu niet aan de orde. Maar dat zou best kunnen. Volgend seizoen wordt mijn tweede in de Premier League. Ik heb dan al wat ervaring op het hoogste niveau. Dat kan een voordeel zijn, als de EKselectie gemaakt wordt. Maar eerst presteren bij Brighton.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium