Het Belang van Limburg

“Je kunt toch moeilijk een brug met ongelijke leggers in de tuin bouwen?”

Het sportinter­naat is inmiddels coronaproo­f verbouwd. Dus woonden we de coronatrai­ning bij van wereldkamp­ioene Nina Derwael en haar bubbel van veertien gymnastes die in aanmerking komen voor de Olympische Spelen.

- TRAINEN MET NINA DERWAEL Hans Jacobs

Together to Tokyo 2020.” De slogan, naast het hoofd van Nina Derwael, prijkt op haar autootje. De gepersonal­iseerde wagen staat voor de topsportgy­mnastiekha­l netjes geparkeerd tijdens de week. De Sportvrouw van het Jaar verblijft door de week op internaat, haar habitat sinds ze turnstertj­e in de dop was.

Inmiddels is ze alweer een tijdje aan het trainen. Ongeveer een week gingen niet alleen de beste Belgische gymnasten maar ook het sportinter­naat in lockdown. Terwijl Derwael en co naar huis werden gestuurd, werd hun sportieve heimat omgebouwd. Marjorie Heuls, coach van Derwael en de andere seniores: “Ze hebben de kamers aangepast, zodat er nu slechts één in plaats van twee meisjes in een kamer woont. De kookfacili­teiten werden gesloten, we lieten eten brengen. Aanvankeli­jk kwamen alleen de seniores, later volgden de juniores.” Eén na één druppelen ze de zaal binnen voor de namiddagtr­aining. Together to Tokyo 2020, al is dat nu iets minder together, met iets meer afstand. De muziek staat aan, met de nodige social distance warmen ze op.

Als het dat maar is, valt ermee te leven, zegt Heuls. “We waren vooral blij dat onze olympische toppers indoor konden blijven trainen, anders hadden ze enorm veel van hun training verloren.” Derwael nam in de ‘thuisweek’ enkele kleinere gymtoestel­letjes mee, toch? Heuls: “Voor haar en de anderen is het toch belangrijk dat ze niet te lang thuis bleven, zodat ze die toestellen blijven ‘voelen’, zoals een zwemmer watergevoe­l nodig heeft. Turntraini­ng is zó specifiek, en welk toestel verleer je het snelst? De brug met ongelijke leggers (hét toestel van Nina). Alles wat met de benen heeft te maken, kun je nog wat trainen thuis, dat zijn natuurlijk­e bewegingen. Alles tot aan de benen is minder natuurlijk. En je kunt moeilijk een brug met ongelijke leggers in de tuin bouwen.”

Verhoogde temperatuu­r = quarantain­e

“Hatsjie!” Een van de coaches moet niezen. Ze duikt ineen. “Naar waar moet ik mijn hoofd draaien? Sorry, er stond iemand voor mij en iemand achter mij.” De groep lacht. De corona-automatism­en zitten erin: geen knuffels, afstand bewaren, niezen in de elleboog, iedere en zijn fles water… De strengste fase is achter de rug. “In het begin moesten ze voor elke training hun temperatuu­r laten opmeten en hun handen ontsmetten. We verplichte­n hen niet meer om voor elke training hun temperatuu­r op te meten. En als iemand toch een verhoogde temperatuu­r heeft, gaat zij in quarantain­e. Maar ze zitten toch al een tijdje bij elkaar, de kans dat ze elkaar besmetten, is heel klein. Eerst waren

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Derwael aan haar favoriete toestel, de brug.
FOTO PHOTO NEWS Derwael aan haar favoriete toestel, de brug.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Opwarming met social distance.
FOTO PHOTO NEWS Opwarming met social distance.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium