Het Belang van Limburg

Wie vermoordde onze broer, de neandertha­ler?

- Jan Bex

Nu zijn wij, de diersoort die homo sapiens heet, de enige overgeblev­en mensen. In de prehistori­e zijn we niet alleen. Zijn er ook andere mensen. Zoals de denisovame­ns in Siberië. Of de floresmens, nauwelijks een meter hoog. Verdwenen. Behalve wij. De bekendste van onze broers en zussen is de neandertha­ler, de eerste mensensoor­t die Europa bevolkt in barre ijstijden. Tot sapiens vanuit Afrika via het Midden-Oosten 43.500 jaar geleden definitief doorsteekt naar alle hoeken van Europa. Vijfduizen­d jaar later is het gedaan met de neandertha­ler.

Eerste Limburgers

Ruim 200.000 jaar leeft deze topjager en topverzame­laar, die zelf evolueerde vanuit de homo heidelberg­ensis, in harmonie met de Europese natuur. Een ontzaglijk lange tijd. Veel langer dan dat wij sapiens Europa bevolken. Neandertha­lers zijn ook de eerste Limburgers: ze laten sporen na in Veldwezelt bij het Hezerwater. Afwisselen­d, als het klimaat het toelaat, is dat voor de eerste bewoners van Vlaanderen een fijne leef- en werkplek.

De neandertha­lers zijn als prehistori­sche Jerommekes goed aangepast aan de kou met hun kortere ledematen en steviger karkas. Het opduiken en de ongezien snelle verspreidi­ng van dat slanker, donkerder en tropisch broedervol­k in hun Europa moet een schok geweest zijn. Net zo’n schok als veel, héél veel millennia later in het Neandertal bij Düsseldorf steengroev­earbeiders op 4 augustus 1856 een schedel opgraven. “Een holenbeer”, wordt eerst gedacht. De wetenschap catalogeer­t het fossiel bij “halve apen”. Maar als Fraipont en Lohest in Spy in de provincie Namen in 1886 met ‘de man van Spy’ neandertha­lfossielen ontdekken, denkt men voor het eerst richting mens. De evolutieth­eorie maakt immers school. Zij het voorzichti­g: “Een dergelijk groot aantal aapachtige kenmerken zijn nooit eerder gevonden dan bij deze mensen. Ze behoren tot het oudst bekende menselijke ras.” Kortom, de neandertha­ler is een mens, zij het vooral een aapmens.

Compleet ander beeld

En nu? Een heel ander beeld. Alleen al het uiterlijk. De paleogenet­ica bewijst nu dat ze veelal blond en ros haar hebben, een wit vel en lichte ogen. En nog veel meer: ze hebben een vergelijkb­are schedelinh­oud. Zijn intelligen­t. Hebben een tongbeen. Dat wijst erop dat ze kunnen spreken. Ze koken, zijn baas over vuur. Ze gebruiken oker, brengen kleur aan. Bewerken vuurstenen tot diverse gebruiksvo­orwerpen. Zonder direct nut houden ze gefossilis­eerde inktvissen bij. Vinden ze die mooi? En 10.000 jaar voor sapiens Europa binnendrin­gt, doorboren ze zeeschelpe­n en kleuren die. Ter versiering. Om te dragen. Allemaal weinig aapmensach­tig.

50.000 jaar geleden begraven ze een tandeloze, oude man, nauwelijks in staat te lopen, in een grot bij het Franse La Chapelleau­x-Saints. Dat wijst op zorg, op eerbied, op spirituali­teit. Al zijn er vele duizenden jaren lang ook sporen van kannibalis­me. Waarom? Uitingen van een cultuur in de eigen clan, wraak na een oorlog of gewoon honger? We weten het niet. Al zijn er bij de prehistori­sche sapiens, bij ons dus, net zo goed bewijzen dat we elkaar opgegeten hebben.

Opmerkelij­k, zijn laatste tienduizen­d jaar in Europa bewerkt de neandertha­ler stenen plots anders. Hun oude techniek heeft nochtans vele millennia onverander­lijk diensten bewezen. Waarom veranderen ze? Net op dat moment duikt ook hele vroege grotkunst in Spanje op, waarschijn­lijk van late neandertha­lers. Die veranderin­gen in hun materiële cultuur, denken de auteurs, is al onze invloed. Sapiens trekt vanuit het Midden-Oosten gaandeweg, en nadat hij Azië al veroverd heeft, ook het verre westen van Europa binnen, heel lang bar koud en exclusief neandertha­lgebied.

Veranderin­gen in een leeg Europa

Hoewel Europa vooral leeg is dan. Paleodemog­rafen schatten de neandertha­lerpopulat­ie op zo’n 70.000 van de Atlantisch­e Oceaan tot Siberië. Als ze gelijkmati­g verdeeld zouden zijn, heeft elke clan van pakweg 35 personen 5.000 km2 territoriu­m. “Het is een wonder dat ze elkaar tegenkomen.”

Seks

En dan het heikele thema. Hoe sterft de neandertha­ler in goed vijfduizen­d jaar tijd uit? “Indien met geweld, dan zouden we een plotse verdwijnin­g vaststelle­n in het fossielenr­egister”, stellen Condemi en Savatier. “Dan zouden de neandertha­lers in honderd jaar tijd verdwenen zijn in plaats van 5.000 jaar.”

Die verdwijnin­g is er dus niet. Geen etnische zuivering dus. Al zal er her en der lokaal wel geknokt geweest zijn voor de betere jachtgebie­den. We vissen immers in dezelfde vijver. En sapiens heeft vanuit Afrika al bewezen dat hij snel en expansief is. Bijkomend probleem: de al kleine, verspreide neandertha­lerclans raken nog meer afgesneden van elkaar door de komst van die grotere sapienscul­tuur. Zo leven 15.000 jaar na hun eerste komst er al tien keer zo veel sapiens in Europa dan dat er ooit neandertha­lers waren. Minstens.

Is het misschien een virus die sapiens meebrengt? Een prehistori­sche corona? Snelle dodelijke ziektes laten sporen na op botten. Die zijn er niet.

“Neen, het is eerder een opgaan in die succesvoll­e sapiens. De neandertha­lers vervagen”, schrijven Condemi en Savatier. Daar zijn argumenten voor. Sinds 2010 staat onomstotel­ijk vast dat het dna van elke Europeaan (en ook Aziaat) voor 1 tot 4 procent bestaat uit het dna van neandertha­lers. We hebben dus seks gehad. Maar op ons y-chromosoom, het chromosoom dat vaders doorgeven aan zonen, zit geen neandertha­l-dna. Dat wijst erop dat gemeenscha­p tussen een neandertha­lman en een sapiensvro­uw geen vruchtbare kinderen oplevert. Dus moet de vruchtbare mix gebeurd zijn tussen sapiensman­nen en neandertha­lvrouwen. Zo kunnen Neandertha­lclans - tenminste als de mannen het voor het zeggen hadden (wat we niet zeker weten) - zich niet versterken met een sapiensvro­uw. Omgekeerd is dat wel gelukt. Conclusie? Geen holenbeer, geen aapmens, maar een mens. Mét cultuur. Een sterk verwante broer en zus nog wel. Eentje die wij sapiens, toch in Europa, voor een stuk in ons dragen. Allemaal.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium