Het Belang van Limburg

Al zes Limburgers voor nieuwe IP-competitie

- Jo Trekels

FUTSAL

REEKS TUSSEN NATIONAAL EN PROVINCIAA­L

De deadline lag aanvankeli­jk op maandag 11 mei, maar die is opgeheven. Die was er vooral om te zien of er voldoende interesse bestaat voor dit nieuwe format. En dat blijkt zo. Voetbal Vlaanderen gaat ervan uit dat het komend seizoen zeker een ‘regio Oost’ en ‘regio West’ kan vormen. Met elk minstens acht, bij voorkeur twaalf en maximum veertien teams. In heel Vlaanderen lieten al ruim twintig teams concrete interesse blijken. Hieronder een negental Limburgse clubs. FT Tongeren hoopt alsnog in tweede nationale te kunnen blijven en ziet in de IPreeks niet meer dan plan-B. Van de overige acht geïnteress­eerden schreven er de voorbije dagen zes officieel in. Te beginnen met United Heers, de kampioen uit eerste provincial­e. “We hadden graag tweede nationale gespeeld”, bekent Kristof Vanhaeren. “Maar in coronatijd­en meteen aan alle voorwaarde­n voldoen is onbegonnen werk. Jammer, maar met deze IP-reeks kunnen we toch een stap vooruit zetten.” Reeksgenoo­t La Baracca Maasmechel­en speelde de twee vorige jaren kampioen, maar bleef in eerste provincial­e. “Hierdoor verloren veel spelers de motivatie en afgelopen seizoen was een rampjaar”, vertelt Bjorn Salden. “Deze interprovi­nciale reeks is voor onze club en spelers een nieuwe uitdaging en ook sponsors reageren enthousias­t.”

Ook Da Piceno Genk, kampioen in vierde provincial­e, heeft beslist. “We hebben verschille­nde spelers die in nationale voetbalden. We zijn een vriendenpl­oeg, maar wel eentje met ambitie”, verzekert Donato Di Loreto. De andere certitudes: Borussia Maasmechel­en, Racing Maasmechel­en en een nieuwe ploeg uit Herk-de-Stad.

AMATEUR/PROVINCIAA­L VOETBAL

In eigen regio

“We hebben jarenlang een probleem gehad met derde nationale”, stelt Benny Mazur, secretaris­generaal van Voetbal Vlaanderen. “Er was te weinig interesse, clubs vonden de verplaatsi­ngen te ver en de competitie­voorwaarde­n te streng…. Deze interprovi­nciale competitie komt aan al deze verzuchtin­gen tegemoet. We kunnen de clubs een volwaardig­e en sterke competitie aanbieden in eigen regio. Er zijn geen verplichti­ngen voor jeugdploeg­en. Ambitieuze clubs kunnen deze IP-competitie gebruiken als springplan­k. Maar net zo goed kunnen clubs hier jarenlang gedijen. Ik kan clubs die “goesting” hebben enkel aanraden de sprong te wagen. Je hebt niets te verliezen. In het slechtste geval keer je terug naar (eerste) provincial­e. Door corona is er geen hoogdringe­ndheid voor de inschrijvi­ngen, maar we hanteren wel een limiet van 14 clubs per regio.”

MOTORCROSS

Geen IMBA meer dit jaar -

Nadat in België al enkele amateurfed­eraties beslist hadden om alle wedstrijde­n van 2020 te schrappen, heeft de IMBA (Internatio­nale Motorsport Bond voor Amateurs) hetzelfde gedaan. In België stonden er met Paal, Lommel, Attenhoven, Warsage en Huldenberg dit jaar vijf EK-races op het programma. De IMBA richt zijn pijlen nu al op 2021.

BASKETBAL

Toch A-licentie voor Brussels

Negen van de tien eersteklas­sers, waaronder Hubo Limburg United, hebben van de licentieco­mmissie van de Pro Basketball League een A-licentie gekregen voor het seizoen 2020-2021. Ook Brussels dus dat eerder vrijwillig naar TDM 1 leek te degraderen. Luik kreeg een B-licentie en mag in tegenstell­ing tot andere teams niet Europees spelen.

HANDBAL

B-ploeg van DBC Houthalen in tweede landelijke verdwijnt -

Omdat heel wat speelsters gekozen hebben voor een andere uitdaging, heeft DBC Houthalen te weinig volk voor twee ploegen in de landelijke reeksen. Daarom verdwijnt de B-ploeg in tweede landelijke. De focus van de club ligt bij de U16 en de U19.

De vrouwenplo­egen van Lummen B en Lommel zijn in tweede landelijke in de B-reeks ingedeeld samen met acht Antwerpse en vier Vlaams-Brabantse teams. Bij de mannen krijgen Lommel B, Hades, Hasselt B en Beringen B het gezelschap van zes Antwerpse ploegen, drie Vlaams-Brabantse en het Oost-Vlaamse MelseleBev­eren B.

Reeksindel­ing -

 ?? FOTO HBVL ?? United Heers, kampioen in eerste provincial­e, is één van de zes teams die al zeker voor interprovi­nciaal futsal kiest.
FOTO HBVL United Heers, kampioen in eerste provincial­e, is één van de zes teams die al zeker voor interprovi­nciaal futsal kiest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium