Het Belang van Limburg

Bokrijk opent maandag gratis als museumwand­elpark

Vanaf maandag zijn maximaal 1.000 bezoekers tegelijker­tijd welkom in Bokrijk. “We starten op als een gratis museumwand­elpark waar veiligheid voorop staat”, zegt voorzitter Igor Philtjens.

-

De medewerker­s van Bokrijk zijn druk in de weer om het Openluchtm­useum klaar te maken voor de heropening. Vanaf maandag 18 mei opent Bokrijk als een gratis museumwand­elpark. “De heropening zal stapsgewij­s gebeuren, met maximale aandacht voor veiligheid en hygiëne”, zegt Igor Philtjens (Open Vld), gedeputeer­de en voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk. “De wandel- en fietsroute­s, Fietsen door het Water en de recreatiev­e visvijver zijn al toegankeli­jk. Maandag opent ook het Openluchtm­useum dagelijks de deuren van 11 tot 18 uur, Bokrijkabo­nnees mogen al binnen vanaf 10 uur. We vinden het belangrijk om op deze verbindend­e plek mensen opnieuw echt te verwelkome­n, Bokrijk is synoniem voor onthaastin­g.”

Veiligheid

Het welzijn en de veiligheid van de bezoekers en het personeel staan voorop. “We zullen toezien op een goede naleving van alle maatregele­n”, zegt directeur Liesbeth Kees.

“In het park zijn de nodige aanpassing­en uitgevoerd. Zo zijn de openbare toiletgebo­uwen uitgerust met kranen en zeepverdel­ers die je contactloo­s kan bedienen en is er permanent poetsperso­neel aanwezig. De aanbevelin­gen rond veilig afstand houden van elkaar en voldoende je handen wassen gelden uiteraard ook in Bokrijk. De zitbanken zijn voorlopig voorbehoud­en voor mensen die minder mobiel zijn.”

Capaciteit

De historisch­e monumenten blijven noodgedwon­gen nog even dicht. De capaciteit in het museum wordt omwille van de veiligheid ook beperkt tot maximum 1.000 bezoekers. “Via een online ‘druktebaro­meter’ op onze website kan je dit thuis vooraf checken. Zo kan je als bezoeker inschatten of je kan komen of je bezoek beter even uitstelt”, legt Liesbeth Kees uit. “Er is een uitgestipp­elde wandelrout­e die je op 1,5 uur doorheen het museum loodst. Zo hoeven mensen elkaar niet nodeloos te kruisen.” De horeca blijft nog zeker gesloten tot 8 juni en picknicken op een bank of in het gras is niet toegelaten. Op drie plekken in het museum kan je wel een hapje of drankje afhalen, waar je al wandelend van mag genieten. “Het gaat om Limburgse producten zoals zuurdesemb­oterhammen, lokaal gebrande koffie, Limburgse vlaaien, aardbeien uit Sint-Truiden, croques met Maeseyker kaas en Halense hesp of ambachteli­jk schepijs”, verduideli­jkt Liesbeth Kees. “Het is een bewuste keuze om onze regionale partners mee te betrekken in deze heropening. Op die manier willen we hun ondernemer­en vakmanscha­p in deze moeilijke periode ondersteun­en”, aldus Philtjens.

Bruegel en speeltuin

Bokrijk bereidt zich achter de schermen ook voor op de volgende fases. “We hopen ten laatste tegen begin juli de succesvoll­e Bruegelexp­o te heropenen. Hopelijk kan dan ook de speeltuin weer open. Alle evenemente­n en groepsbezo­eken tot en met 31 augustus zijn geschrapt. Om die reden zijn autobussen voorlopig niet toegelaten”, besluit Philtjens.

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Voorzitter Igor Philtjens en directeur Liesbeth Kees komen even kijken hoe Bakkerij Egt coronaveil­ig is ingericht.
FOTO LUC DAELEMANS Voorzitter Igor Philtjens en directeur Liesbeth Kees komen even kijken hoe Bakkerij Egt coronaveil­ig is ingericht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium