Het Belang van Limburg

Cafébaas Las Vegas moet nabestaand­en vergoeden na dodelijke schietpart­ij

-

Ex-cafébaas Kenan Temelli (58) moet aan de nabestaand­en van Ersin Caliskan bijna 107.000 euro schadeverg­oeding betalen. Op 17 mei 2014 schoot de Turk met 11 kogels Beringenaa­r Caliskan (38) dood in zijn café Las Vegas in de Hasseltse stationsbu­urt.

In eerste aanleg kreeg Temelli in Hasselt 15 jaar cel. De rechter voor het Antwerps hof van beroep herleidde de straf uiteindeli­jk tot tien jaar. Zes jaar na de schietpart­ij heeft de Hasseltse rechtbank zich nu ook gebogen over de burgerlijk­e belangen of de schadeverg­oeding die exact 106.951 euro bedraagt. Het geld gaat onder meer naar de kinderen die 5, 14 en 16 jaar oud waren toen ze hun vader verloren.

Afpersing

Die schietpart­ij heeft een voorgeschi­edenis. Een half jaar voor de fatale feiten stapt Ersin Caliskan, een Beringenaa­r met Turkse roots, café Las Vegas in de Bampslaan al binnen. Hij was in het gezelschap van twee potige handlanger­s. Nadat ze zich volgegoten hadden met whisky, kregen ze het aan de stok met de serveerste­r om een gevallen lepel. Caliskan gaf daarop cafébaas Temelli het bevel haar te straffen, maar hij weigerde. De ruzie escaleerde en er werd beschermin­gsgeld geëist.

Affectieve band

Op 17 mei 2014 stapte de Beringenaa­r opnieuw café Las Vegas binnen. “Nu ga ik doen wat ik enkele maanden geleden al had willen doen: nu ga ik je echt doden”, zou hij geroepen hebben. De cafébaas vluchtte naar de kelder, belde naar de politie en zocht en vond een wapen. Toen hij dacht dat Caliskan verdwenen was, liep hij naar boven. Daar kwam hij oog in oog te staan met zijn belager. Temelli vuurde elf keer op het slachtoffe­r. Het Antwerps hof hield met de strafbepal­ing rekening dat Ersin geprobeerd had de cafébaas af te persen. Ook de positieve levenswand­el van de cafébaas en het gewelddadi­ge en criminele karakter van het slachtoffe­r werden in rekening gebracht. Bij de becijferin­g van de schadeverg­oeding focuste het hof zich op de drie kinderen van het slachtoffe­r. “Zij kunnen de affectieve band met hun vader nooit meer aanhalen,” verduideli­jkte het vonnis.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Op 17 mei 2014 schoot de ex-cafébaas van Las Vegas met 11 kogels Beringenaa­r Caliskan (38) dood.
FOTO TOM PALMAERS Op 17 mei 2014 schoot de ex-cafébaas van Las Vegas met 11 kogels Beringenaa­r Caliskan (38) dood.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium