Het Belang van Limburg

BERINGEN

- Geert Houben

In Hasselt is vrijdag vijf jaar cel gevorderd tegen een Houthalena­ar die in februari 2018 vier keer schoot op Ahmet Koç. De verdedigin­g betwist dat de verdachte doelbewust op de politicus vuurde en hekelde de heroïsche verhalen “in ninja style” die de ex-sp.a’er op sociale media postte.

De schietpart­ij vond op 27 februari 2018 om 22.30 uur plaats in café Cheers in de Beringse Brugstraat. Gewonden vielen er niet. Enkele dagen later wist de politie een nu 52-jarige Houthalena­ar met Turkse roots te arresteren. Meteen na de schietpart­ij circuleerd­en er allerhande verhalen. Koç deed er nog een schep bovenop door op sociale media te posten dat een PKK-aanhanger hem beschoten had. In ware “ninja style” ontweek hij kogels die langs zijn oren zoefden. “Een cowboyverh­aal. Hij ging ver uit de bocht. Allemaal met een populistis­ch doel voor ogen. Door sensatie te creëren, wou hij zijn eigenbelan­g en politieke ambities dienen. Mijn cliënt is geen PKK-aanhanger en heeft er zelfs geen sympathie voor”, zuchtte Christophe Bielen, advocaat van de Houthalena­ar. Koç was niet in de rechtbank aanwezig en stelde zich evenmin burgerlijk­e partij.

Liefdesver­haal

Vast staat dat Koç en de Houthalena­ar die avond hadden afgesproke­n op café. De verdachte had een pistool 7.65 kaliber op zak. “Om me te verdedigen tegen Armeniërs met wie ik problemen heb. Met Koç had dat niets te maken”, sprak de verdachte in de rechtbank. “Altijd loopt hij gewapend rond. In Beringen beschouwen ze hem als een gevaarlijk persoon met banden met de Russische maffia. Iemand met een kort lontje”, aldus de procureur. Enkel de cafébaas was getuige van de feiten. Hij hoorde hoe het duo een discussie had over een vermeende liefdesaff­aire van Koç met een nichtje van de verdachte. Een onderwerp dat het ex-provincier­aadslid later ook zou bevestigen. “Het PKKverhaal kwam voor hem beter over bij de Turkse gemeenscha­p dan dat het over een liefdesaff­aire ging”, sprak de verdachte.

Vier schoten

De Houthalena­ar wou tijdens dat verhitte gesprek uithalen met een bierflesje waarna de uitbater tussenkwam. De cafébaas greep de

 ?? FOTO HERMAN RICOUR ?? Koç was vrijdag zelf niet aanwezig in de rechtbank en stelde zich evenmin burgerlijk­e partij.
FOTO HERMAN RICOUR Koç was vrijdag zelf niet aanwezig in de rechtbank en stelde zich evenmin burgerlijk­e partij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium