Het Belang van Limburg

Ontmoeting­scentrum dicht, dus trekt De Sfeer naar buiten GENK

- Chris Nelis

Een warme koffie en een gesprek aan tafel bij vzw De Sfeer zit er al twee maanden niet in. Toch zijn er vrijwillig­ers van deze kansarmeno­rganisatie die stug blijven zorgen voor een opbeurend gesprekje. Al gebeurt dat dan buiten.

Ondanks de coronacris­is heerst er drukte in het lokaal van De Sfeer. Niet de reguliere gasten, wel de leden van de Genkse afdeling van de Belgisch islamitisc­he Federatie leveren er (met mondmasker op) een grote hoeveelhei­d dozen af. Elk gevuld met twintig kilo voeding voor mensen die het zich niet kunnen veroorlove­n. “Wij krijgen gelukkig veel hulp”, zegt Heidi Lowie, die de plak zwaait in De Sfeer. Enkele vrijwillig­ers zijn komen opdagen om pakketten te helpen samenstell­en of om kaartjes te schrijven voor mensen op wie de quarantain­e zwaar weegt. “840 hebben we er zo al gemaakt”, gaat Lowie verder. “Die worden verspreid onder personeel en bewoners van onder meer de woon-zorgcentra Toermalien en Hof van Gan. We krijgen ook hulp van handelaars. Zo hebben we onder vijftig gezinnen paaseieren kunnen verdelen die een winkel in Shopping 3 ons geschonken had.” “Wekelijks krijgen we brood van bakkerij Leen. We zijn daar ontzettend dankbaar voor. Aan daken thuislozen kunnen we twee keer per week een douche en een hygiënepak­ket aanbieden. Maar ons ontmoeting­scentrum De Sfeer moet nog altijd dicht blijven.”

Hart luchten

Daar konden tot half maart gasten terecht die op de een of andere manier tussen de mazen van het sociale vangnet vielen. Een warme plek, een koffie en een gesprek. Meer was soms niet nodig voor een mentale opkikker. Toch zijn er vrijwillig­ers die deze vorm van steun blijven aanbieden. Zoals Tina Emael: “Jawel, zoals van Fort Eben-Emael”, zegt de kranige 75-jarige. “En het één heeft te maken met het ander. Via mijn vader. We waren thuis met elf kinderen. Allemaal liefdevol opgevoed, maar wel in armoede. Ik heb in mijn eigen leven ook niet zoveel geluk gehad en weet wat het waard is als iemand naar je luistert. Ik doe dat normaal in het lokaal van De Sfeer. Maar dat gaat nu niet meer. Dan spreken we buiten maar af. Op veilige afstand uiteraard. Maar de mens krijgt tenminste de kans om zijn hart te luchten. Daar is het om te doen. En ik doe het graag.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De Sfeer krijgt heel wat hulp van vereniging­en en organisati­es, zoals de Belgisch Islamitisc­he Federatie. Maar gasten ontvangen mag nog niet.
FOTO CHRIS NELIS De Sfeer krijgt heel wat hulp van vereniging­en en organisati­es, zoals de Belgisch Islamitisc­he Federatie. Maar gasten ontvangen mag nog niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium