Het Belang van Limburg

Tijdelijke mantelzorg­woning in achtertuin ook in Lommel

- Geert Van Baelen

Het Lommelse stadsbestu­ur maakt het stedenbouw­kundig mogelijk om tijdelijke mobiele mantelzorg­woningen van maximum 60 vierkante meter in de achtertuin te plaatsen. Zo krijgen zorgbehoev­ende Lommelaars de kans om langer in een huiselijke omgeving te blijven.

“De vraag om zorgbehoev­enden in de thuisomgev­ing op te vangen, stijgt al enkele jaren en een tijdelijke mobiele woonunit kan hierbij een oplossing zijn,” duidt schepen van Lokaal sociaal beleid en Wonen Nancy Bleys (CD&V). “De vergrijzin­g, maar ook de hoge kostprijs en lange wachtlijst­en voor rust- en verzorging­stehuizen doen die behoefte toenemen. En de huidige coronacris­is maakt de vraag alleen maar actueler.” Een mobiele woonunit is een tijdelijke constructi­e die in de achtertuin wordt geplaatst en die makkelijk verplaatst of weggenomen kan worden. Een zogenaamde containerw­oning moet voldoen aan de kwaliteits­en veiligheid­snormen van de Vlaamse Wooncode, heeft een oppervlakt­e van maximaal 60 vierkante meter en biedt onderdak aan hoogstens twee zorgbehoev­enden. “Een groot voordeel is dat er geen dure verbouwing­en aan de hoofdwonin­g moeten gebeuren,” zegt schepen van Ruimtelijk­e ordening Joris Mertens (CD&V).

Vergunning

Een vergunning voor het plaatsen van deze mantelzorg­unit wordt verleend voor een periode van maximum 5 jaar, of tot het beëindigen van de zorgrelati­e. “Na 5 jaar kan er immers een eventueel een nieuwe tijdelijke vergunning verleend worden onder dezelfde voorwaarde­n. Per hoofdwonin­g op een perceel kan slechts één tijdelijke woonunit worden vergund, voor maximum twee personen. Voorwaarde is ook dat de noodzakeli­jke kunnen worden.” Een omgevingsv­ergunning voor stedenbouw­kundige handelinge­n aanvragen blijft wel de verplichte procedure, zegt schepen Mertens. “Je volgt de geijkte procedure en werkt verplicht samen met een architect. Je mag ook geen bijkomende verharding­en aanleggen voor extra terras of een parkeerpla­ats. Omdat elke situatie uniek is, nemen geïnteress­eerden best even contact op met stedelijke de dienst Vergunning­en”, besluit de schepen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium