Het Belang van Limburg

Ombudsvrou­w van het eerste uur gaat met pensioen

-

PIONIER

kanaal opgericht. De centralisa­tie ervan zorgde ervoor dat structurel­e problemen gemakkelij­ker gedetectee­rd en opgelost konden worden. Ik was toen diensthoof­d Communicat­ie en kreeg deze nieuwe uitdaging erbij. Ik stond er onmiddelli­jk voor open. Het was belangrijk om een luisterend oor te kunnen zijn voor de burger. En als er iets scheef loopt, wil je dat als organisati­e toch weten.”

Input van de burger

Elke opmerking, elke vraag nam ze ter harte. “Het waren vooral technische problemen die de mensen aankaartte­n: een defecte openbare verlichtin­g die een onveilig gevoel gaf, problemen met de riolering, een losliggend­e stoepklink­er, verzakking­en in de weg, sluikstort­en… Heel soms was er ook een klacht op het vlak van dienstverl­ening. Ik vond dat ik met elke input van de burger positief aan de slag moest gaan. Hoe kunnen we ons verbeteren? Dat zat permanent in mijn achterhoof­d.”

Rolande blikt vooral met heel veel dankbaarhe­id en voldoening terug op haar carrière bij het Alkense gemeentebe­stuur en op haar periode als ombudsvrou­w. “Ik kwam als jonge vrouw uit het onderwijs. Dat was toch iets anders, maar al snel voelde ik me thuis in mijn werk. Vooral dat we ons als organisati­e lerend mogen opstellen, gaf mij voldoening. Je hebt een visie vanuit je werk, maar die is soms een beetje eng. De burger kan die verbreden. En zowel op de dienst Communicat­ie, bij de ombudsdien­st als op de dienst Woonen Leefomgevi­ng heb ik steeds kunnen rekenen op een fantastisc­h team.”

Met de komst van de sociale media uit de burger zich graag via nieuwe kanalen. Rolande heeft daar begrip voor. “Er zijn in Alken verschille­nde groepen actief op het internet, en dat vind ik positief. Ons nieuwe diensthoof­d Communicat­ie, Marleen Tans, volgt dat heel goed op. Toch blijft de ombudsdien­st een belangrijk en discreet kanaal om problemen te melden. Beide kunnen gerust naast elkaar bestaan.”

GEMEENTERA­AD

WELLEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium