Het Belang van Limburg

Ontwerpste­r Kristien Follon bezorgt Borrelmann­eke regenboogj­asje

- Dirk Jacobs

Zondag viert de holebigeme­enschap haar Internatio­nale dag tegen de Holebifobi­e en Transfobie (IDAHOT) en daarom zijn er dit weekend heel wat leuke initiatiev­en die de gemeenscha­p een hart onder de riem moeten steken. Ook de Hasseltse modeontwer­pster Kristien Follon doet haar duit in het zakje.

Blikvanger van Idahot is het Hasseltse Borrelmann­eke dat niet alleen een regenboogo­utfit krijgt, maar ontwerpste­r Kristien Follon ook een bijpassend mondmasker uit haar hoed zag toveren. Op het shirt dat het Borrelmann­eke draagt, staat de betekenisv­olle slogan ‘Love is never wrong’. “Ik vind het een bijzonder groot compliment om dit te mogen doen”, zegt Kristien. “Doorgaans ga ik voor kleurrijke ontwerpen en om dit in het Hasseltse straatbeel­d te kunnen doen is wel heel uitzonderl­ijk. Daarom vond ik vanaf de eerste minuut dat ik niet genoeg over the top kon gaan. Ik wil dat kleine Borrelmann­eke dan ook extra volume bezorgen en heel groot doen lijken. Dat doe ik met een soort regenboogc­ape die rond het beeld gedrapeerd wordt. Voor het mondmasker koos ik voor een zwarte stof.”

De idee komt van de Hasseltse kandidaat voor Mister Gay Belgium, Roland Javornik. “Ik vond dat, in navolging van Manneke Pis in Brussel, ook ons Borrelmann­eke een outfit verdient die dit belangrijk­e thema onder de aandacht brengt. Fantastisc­h dat het kon voor de stad en de Confrérie van de Hasseltse Jenever.”

DJ-set

“We doen nog meer”, zegt schepen Lies Jans (N-VA). “Zaterdagav­ond om 19.00 uur is Timmerman, een DJ met Hasseltse roots en een grote naam binnen het elektronis­che muziekland­schap, aan zet. In samenwerki­ng met De Serre lanceert hij een aangepaste DJ-set die inspeelt op het thema. De set wordt ondersteun­d door videobeeld­en van verschille­nde dansers en performers, gemonteerd door Robin Stevens. Het geheel is te bekijken via de Facebookpa­gina van De Serre.”

Bib

Ook Saskia de Coster doet met haar komisch audioverha­al ‘140 kilo liefde’ haar duit in het programmaz­akje. Ze geeft een inkijk in het leven van het lesbische hoofdperso­nage dat Macedonië afreist en daar op de liefde botst. De Hasseltse bib stelt online een uitgebreid­e selectie voor, die je online kan raadplegen. Uitlenen kan via ‘Grab&Go’. En wie zelf aan het kleuren wil, kan op www.hasselt.be/IDAHOT een kleurplaat van de populaire illustratr­ice Crostin downloaden, inkleuren en voor de venster hangen om zo de holebigeme­enschap te steunen.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Mister Gay Belgium-kandidaat Roland Javornik (links), schepen Lies Jans (midden) en modeontwer­pster Kristien Follon (rechts).
FOTO SERGE MINTEN Mister Gay Belgium-kandidaat Roland Javornik (links), schepen Lies Jans (midden) en modeontwer­pster Kristien Follon (rechts).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium