Het Belang van Limburg

“Ik wilde niet dat Lommel SK tijdens mijn legislatuu­r zou verdwijnen”

- Roel Damiaans

Welke investerin­gsbudget heeft de stad voor Lommel SK?

“We hebben een budget voorzien van 500.000 euro voor de jeugdwerki­ng, zoals gezegd op voorwaarde dat de club ook hetzelfde bedrag investeert. Verder is er een overeenkom­st voor het profvoetba­l van 50.000 euro per jaar in de vorm van publicitei­t voor de stad op reclamebor­den en shirts. En de club mag het stedelijk sportstadi­on gebruiken voor 1 symbolisch­e euro. Ze moeten geen huur betalen, dat was tijdens de overnamege­sprekken een grote troef. Vooral in onzekere coronatijd­en, waarin het wellicht nog een hele tijd zal duren vooraleer stadions weer met duizenden mensen gevuld kunnen worden, is de wetenschap dat je maar 1 euro huur moet betalen een opluchting. Die lage kostenstru­ctuur en de zuinigheid die de vzw jarenlang aan de dag heeft gelegd om met de minst mogelijke middelen het best mogelijke resultaat te behalen, hebben CFG overtuigd van het feit dat er een wilskracht en puurheid zit in de club. En dat heeft in de gesprekken een positieve vibe gegeven.”

Waren er tijdens de licentiepr­ocedure al onderhande­lingen

“Een betere kandidaat dan City Football Group vinden, dat was niet mogelijk”

met CFG?

“Onderhande­lingen niet, er waren wel verschille­nde kandidaten. Ik las de nieuwsarti­kels ook: ‘Lommel SK gaat failliet’, ‘Er is geen redding meer mogelijk’ of ‘Het schip zinkt deze week’. Dat stond op de website van Sporza te lezen. Laat ons eerlijk zijn: het was mijn grootste angst dat dit zou gebeuren nadat ik het stadiondos­sier had afgeblazen. Dat was ook de reden dat ik enorm gemotiveer­d was om te zorgen dat een faillissem­ent ten alle tijden vermeden moest worden. Al blijf ik van het principe dat het niet aan de stad is om te investeren in het voortbesta­an van een voetbalclu­b, dat doet geen enkele stad. Er was een voortduren­d overleg tussen Bart Vreys die toch symbool staat voor een lokaal draagvlak, het zakelijk vernuft van Paul Kerkhofs en een stadsbestu­ur dat achter het verhaal staat. Deze drie belangrijk­e factoren hebben CFG overtuigd.”

Op het moment dat Sporza en de kranten het schreven, was een faillissem­ent van Lommel SK nochtans wel een realistisc­h scenario.

“Klopt. Op een bepaald moment heeft Bart Vreys me verteld dat het misschien interessan­t was om een aantal lokale ondernemer­s samen te brengen. In Lommel zijn er wel vijftig sportclubs, het ligt heel gevoelig om als burgemeest­er ondernemer­s te gaan overtuigen om te investeren in één specifieke club. De vzw heeft uiteindeli­jk die de vergaderin­g bij elkaar geroepen. Ik heb wel voorgestel­d om de raadszaal in het stadhuis te gebruiken omdat het een van de weinige plaatsen is waar je met zo’n grote groep op een coronaveil­ige manier kon vergaderen.”

Over welke lokale ondernemer­s spreken we?

“Ik wil geen namen noemen. Het gaat niet over weinig geld en die mensen stellen discretie op prijs. Maar het waren een twaalftal ondernemer­s uit Lommel aan wie we hebben uitgelegd dat Lommel SK in zwaar weer zat. Vanaf dat moment heb ik mijn handen ervan af getrokken. Ik ken de geschieden­is van de club en weet hoeveel mensen daar moed uit putten. Ik wilde niet op mijn geweten hebben dat dit tijdens mijn legislatuu­r zou verdwijnen. Dat zou ik mezelf moeilijk kunnen vergeven.”

Naar verluidt hebben de lokale ondernemer­s zich borg gesteld voor een bedrag van 1,65 miljoen euro…

“… ik kan niet over namen of bedragen spreken. Dat ligt gevoelig.”

Kwatongen beweren dat de ondernemer­s in ruil verwachten dat de stad Lommel zich later soepel zal opstellen in dossiers die hen aanbelange­n.

“Integendee­l, tijdens die vergaderin­g heb ik de aanwezigen heel duidelijk gemaakt dat ze niet moeten verwachten om er vanuit de stad iets voor terug te krijgen. Bedoeling was om de licentie te redden en achteraf op een veilige manier met een degelijke kandidaat te kunnen onderhande­len. En dat is gelukt.”

Stef Wijnants schreef op de website van Sporza dat een academicus zijn artikel over het nakende faillissem­ent van Lommel SK had gelezen en die persoon zou het contact met CFG hebben gelegd. Wie was die academicus?

“Wat Stef Wijnants beweert, klopt niet helemaal. Dat Lommel SK in het vizier van CFG is gekomen, is onrechtstr­eeks te leiden naar de beslissing­en in het verleden om geen nieuw stadion te bouwen.”

Dat klinkt vaag. Kunt u dat eens uitleggen?

“Ik kan dat helaas nu nog niet, maar ik zal dat binnenkort wel doen.”

Wanneer is voor het eerst City Football Group als kandidaat-overnemer naar voren gestapt.

“Na die grote vergaderin­g met de lokale ondernemer­s vond ik in mijn mailbox een bericht van iemand die me vroeg of ik hem kon bellen. Hij beweerde dat hij een serieuze kandidaat had, maar het was nog heel vertrouwel­ijk. Ik heb de persoon gebeld, het was een gesprek over de club waaruit veel passie sprak. Het klikte meteen. Maar omdat Lommel SK nog geen licentie had, kon de naam van de overnemer nog niet meegedeeld worden. Dat heeft een week geduurd, tot een videomeeti­ng. Ik zag op mijn scherm Paul Kerkhofs verbaasd reageren toen de naam van City Football Group viel. Dat hadden we niet verwacht. Toen we dit hoorden, wisten we: een betere kandidaat vinden zal heel moeilijk worden.”

Lommel SK is de negende club van de groep. Uw stad staat naast grote steden als Manchester, New York, Melbourne, Mumbai. Waarom hebben de investeerd­ers voor een kleine stad gekozen?

“We mogen trots zijn op het jeugdcompl­ex, ik denk niet dat je er in België zo veel vindt. Lommel heeft verder veel interessan­te troeven: overnachti­ngsmogelij­kheden bij Center Parcs, de nabijheid van de luchthaven in Eindhoven, de aanwezighe­id van een enorm potentieel aan industrie. Ik heb tijdens de gesprekken alle kaarten op tafel gelegd waarvan ik dacht dat ze in het voordeel zouden kunnen spelen voor een investerin­g hier. Het totaalplaa­tje klopt en ik denk dat dit mee de overname heeft beklonken.”

De kans is reëel dat spelers uit de voetbalgro­ep ook in Lommel gestald zullen worden. Wordt het voor de jeugdspele­rs niet nog moeilijker om ooit door te stoten naar de eerste ploeg?

“Op dit moment worden de beste jeugdspele­rs weggehaald bij Lommel SK door grotere ploegen, maar in de toekomst zou het wel eens andersom kunnen zijn. Dat jonge talenten uit de ruimere regio kiezen om te komen trainen in een club van CFG en misschien zo kunnen doorvloeie­n naar grote clubs binnen de groep. En de andere Lommelse voetbalclu­bs - Kattenbos Sport, Lutlommel VV en Grenstrapp­ers Kolonie - kunnen de jonge spelers misschien opvangen die niet sterk genoeg zijn voor Lommel SK. Dan wordt iedereen er beter van.”

Bent u supporter van Lommel SK?

“Altijd geweest. We gingen niet op vakantie, maar met mijn vader een wedstrijd bijwonen op de Gestelsedi­jk, dat was voor mij als kind een feest?”

Heeft u zelf gevoetbald?

“Bij één ploeg heb ik het geschopt tot waterdrage­r: FC Wanhoop (lacht). Dat waren de gewestelij­ke reserven van Lutlommel VV. Het was een heel mooie vriendengr­oep, maar sportief stelde het niet veel voor. Ik heb dikwijls geprobeerd om op een fatsoenlij­ke manier tegen een bal te trappen, maar ik kan het gewoon niet.”

Bent u links- of rechtsvoet­ig.

“Rechtsvoet­ig. Allez, dat denk ik toch. (lacht)”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium