Het Belang van Limburg

Geen kermis, dus knapt Hoelbeek kapelletje­s op

- Johnny Geurts

In Hoelbeek zorgt het kermiscomi­té elk jaar voor een bruisend kermisweek­end, maar in coronatijd­en hebben de leden weinig omhanden. En dus beslisten ze om dan maar twee gebedshuis­jes van het kleine kerkdorp volledig op te frissen. “Dat vieren we uiteraard met smouteboll­en”, klinkt het.

In Hoelbeek staan op beide bochten net voorbij de dorpskern twee beeldbepal­ende kapelletje­s: het kapelletje van Banneux en dat van Onze - Lieve-Vrouw-Geboorte. “Ze zijn midden jaren ‘50 gebouwd onder impuls van de toenmalige veldwachte­r, ‘de boy’. De kapelletje­s werden in beide bochten van de Hoelbeekst­raat opgetrokke­n, destijds nog met het oog op de processie. De buurtbewon­ers staan in voor het algemene onderhoud. Maar ondertusse­n drongen zich grotere werken op aan de gebedsmonu­menten”, aldus Guy Brepoels, die zich toelegt op het onderhoud van het kapelletje vlakbij de basisschoo­l.

Erfgoed

Toevallig kwam het kermiscomi­té ineens aanbieden om de twee gebedshuis­jes te renoveren. “Omdat het nog niet zeker is of we in september wel met de grote kermis kunnen uitpakken met een feestevent en petanque-wedstrijd, beslisten we om het opknapwerk aan de kapellen naar ons toe te trekken. Ze zijn gezichtsbe­palend en erfgoed van ons dorp”, zegt Twan Geris van het kermiscomi­té Hoelbeek.

“De daken zijn vernieuwd, evenals het pleister- en houtwerk. Het traliewerk voor het Mariabeeld werd net als het pleisterwe­rk weer in goede staat gebracht en we plaatsten een nieuw houten kruisbeeld op de daken. In deze Mariamaand hebben we tevens gezorgd voor de nodige bloemenpra­cht aan en rond de kapel. Ook de komende jaren zal het kermiscomi­té en de parochiale werkgroep de bloemen voorzien zodat onze kapelletje­s mooi versierd blijven”, aldus Filip Groenen.

1.100 smouteboll­en

De opgefriste kapellen worden dit weekend gevierd met een eetfeestje. “Zondag was het normaal onze ‘kleine kermis’. Dat vieren we ingetogen met smouteboll­en, er zijn er ondertusse­n al 1.100 besteld. Die worden door ons comité veilig aan huis bezorgd. En ondertusse­n hopen we dat iedereen even langs de Mariabeeld­en wandelt, toch een houvast in deze coronatijd­en”, aldus Geris.

 ?? FOTO JOGE ?? Een team van vrijwillig­ers uit het kermiscomi­té zorgde voor het opknappen van de kapelletje­s in Hoelbeek.
FOTO JOGE Een team van vrijwillig­ers uit het kermiscomi­té zorgde voor het opknappen van de kapelletje­s in Hoelbeek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium