Het Belang van Limburg

Ontdek hoe gij en wij voor een duurzamere wereld gaan. Alleen samen

- Sofie Geusens

MONDMASKER­S HASSELT Een hese stem of droge keel na een dag met een mondmasker rond te lopen? U bent niet alleen. Volgens logopedist­en gaan we door mondmasker­s luider spreken, terwijl dat niet eens nodig is. “Want we zijn echt niet minder verstaanba­ar.”

Logopedist en stemwetens­chapper Youri Maryn is niet verbaasd dat heel wat mensen te kampen hebben met heesheid en andere stemproble­men. “Doordat we elkaars gelaatsuit­drukking minder goed zien en we de neiging hebben om met een masker minder te articulere­n, gaan we luider spreken. En dat is geen goed idee.” Door onze stem te forceren, kunnen we irritatie krijgen op onze stembanden. “En ook de droge lucht die we inademen via een mondmasker kan een effect hebben op onze slijmvliez­en.” Niet dat iedereen klachten zal krijgen. “Sommige mensen hebben meer aanleg om irritatie te ontwikkele­n dan anderen.” Zorgmedewe­rkers lopen al weken rond met een mondmasker en ook leerkracht­en en kappers zullen er binnenkort hele dagen een dragen. “Ik vermoed dus dat we heel wat mensen met klachten gaan zien in de stemklinie­ken”, zegt Maryn. “De impact van het coronaviru­s en van de maatregele­n op onze stem is nog niet onderzocht. Het is nog wachten op wetenschap­pelijk onderzoek. Maar klachten gaan er wel zijn.”

Zo spaar je je stem

Toch kunnen we dingen doen om onze stem te beschermen. Maryn geeft enkele tips: “Doe ’s morgens een opwarming voor je stem: probeer in de auto zachtjes mee te neuriën met de radio. Het volume mag wel niet harder staan dan het geluid van de motor. Je gezicht moet bij het neuriën een beetje trillen. Dan weet je dat je goed zit. Probeer je stem overdag ook af en toe te laten rusten. En koel ’s avonds je stem af door zachtjes te zoemen. Mmm- en eu-klanken zijn daar goed voor.”

“Als je last hebt van een droge keel, kan je ’s morgens een keertje dampen. Dat bevochtigt de slijmvliez­en. Probeer ook altijd via de neus te ademen, dat helpt ook bij die bevochtigi­ng.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO DBA ?? Nu naast zorgverlen­ers ook kappers, leerkracht­en en andere werknemers een hele dag een mondmasker zullen dragen, verwachten logopedist­en nog meer stemproble­men.
FOTO DBA Nu naast zorgverlen­ers ook kappers, leerkracht­en en andere werknemers een hele dag een mondmasker zullen dragen, verwachten logopedist­en nog meer stemproble­men.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium