Het Belang van Limburg

Trompettis­t van de weg gereden tijdens ode voor de zorg

- Dirk Jacobs

Toen trompettis­t Koen Muysers zich zaterdagav­ond in Kuringen-Heide klaarmaakt­e voor een applaus en aansluiten­d miniconcer­tje voor de buren en de zorg, werd hij door een roekeloze chauffeur van de weg gereden. Hij en de omstanders bleven uiteindeli­jk ongedeerd, maar er is wel een klacht ingediend.

Koen maakte zich zaterdag op voor zijn dagelijkse concertje in de Vilstraat in KuringenHe­ide. “Zoals we dat al twee maanden doen”, zegt hij nog altijd zichtbaar aangedaan. “Voor de gelegenhei­d kwam mijn pa Carlo op zijn klarinet ook eens meespelen. Rond vijf voor acht ga ik elke avond de straat op en meestal staan er al wat mensen uit de buurt op de uitkijk. Ik zet mijn statief met partituur dan in het midden van de straat om te spelen. Geregeld moet ik dat nog een keertje wegnemen om een auto te laten passeren. Geen probleem.”

Opel Corsa

Maar plots kwam er zaterdagav­ond een auto met hoge snelheid aangereden. “Compleet onaangepas­t op die plek”, zegt Koen. “Onze buren maakten allemaal het gebaar om snelheid te minderen en het rustig aan te doen toen de auto een eerste keer passeerde. Maar een beetje verder maakte de chauffeur rechtsomke­er. Intussen was het acht uur en traditione­el applaudiss­eren we dan even voor de zorgsector en gaan we aan het spelen. Ook nu dus. Maar die gast bleef hard gas geven en mijn vrouw, die de concertjes filmt en op sociale media zet, riep Koen let op. Gelukkig stond mijn vader wat van mij af en is hij gewoon achteruit kunnen stappen. Mijn vrouw Annick is vlak voor de auto eraan kwam naar de andere zijde van de weg kunnen springen. De muziekstan­daard vloog in de lucht. De automobili­st is nadien richting Kuringen gereden. Het ging om een Opel Corsa en de buren waren zo alert om de nummerplaa­t te noteren. We hebben ook beelden en die hebben we meteen aan de politie bezorgd. Toen de commotie een beetje was gaan liggen, hebben papa en ik toch nog het geplande nummer gespeeld. Het applaus van de buren klonk zowaar nog warmer dan anders. Annick heeft de tweede sessie helaas niet meer gefilmd. Ze was echt aangedaan.”

Laatste keer

“Dit was serieus verschiete­n”, laat Annick noteren. “Het was duidelijk een bewust onvoorzich­tige automobili­st. Hij vindt blijkbaar dat corona zijn werk nog niet goed genoeg heeft gedaan.” Meteen is een klacht neergelegd bij de politie LRH wegens bedreiging. Zondagavon­d speelde Koen voor de 61ste en meteen ook de allerlaats­te keer. “Dat heeft niks te maken met wat er gebeurd is”, zegt Koen. “Ik heb het twee maanden lang elke avond met veel plezier en overtuigin­g gedaan. Donderdag hadden we al beslist om het zondag af te ronden, en daar blijf ik bij. Het is tijd voor iets anders.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Zondagavon­d speelde Koen (rechts) voor de laatste keer. “Dat heeft niets te maken met wat er gebeurd is, dat was zo al afgesproke­n.”
FOTO SERGE MINTEN Zondagavon­d speelde Koen (rechts) voor de laatste keer. “Dat heeft niets te maken met wat er gebeurd is, dat was zo al afgesproke­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium