Het Belang van Limburg

Plexiglas, geen applaus en langer haar: zo ziet de tweede ‘Campus Cup’ eruit

- Joey Bougard

Vanaf maandagavo­nd wordt in De

Campus Cup weer uitgevocht­en welke studierich­ting de slimste van Vlaanderen is. Die clash der bollebozen ziet er door de coronamaat­regelen iets anders uit: met plexiglas, en zonder publiek.

“We waren echt zo klaar voor deze quiz, alles was tot in de puntjes voorbereid. En dan heb je dit voor.” Presentato­r OttoJan Ham (41) moest er eens goed van vloeken, die lockdown. Drie dagen voor de opnames van het tweede seizoen van De Campus Cup moesten aanheffen. De quiz met studenten lokte in zijn eerste seizoen gemiddeld 267.000 kijkers, goede cijfers voor Canvas. Intussen werden de opnames voor de voorrondes de afgelopen weken in ijltempo afgewerkt: twee aflevering­en per dag, van 12 tot middernach­t. Aan het verloop van de studentiko­ze quiz verandert niet zoveel: een student van ieder team wordt nog steeds geïsoleerd in z’n kot tijdens de blokronde waarna een professor van een de Vlaamse universite­iten hem of haar mondeling op de rooster legt. En de tijd in de dagfinale is nog steeds van cruciaal belang, want enkel de acht snelste teams mogen naar de finaleweke­n.

Plexiglas

Achter de schermen werd er bij De Campus Cup echter heel wat veranderd. Niet alleen wordt er veelvuldig gereinigd en ontsmet. Zowel crew, redactie als kandidaten worden zo veel mogelijk van mekaar gescheiden. In de studio zijn er strikte looplijnen en voldoende gescheiden ruimtes, mondmasker­s en handgels worden vaste prik waar social distancing onmogelijk is.

Dat zult u ook op uw scherm merken: niet alleen zitten Otto-Jan en de professor op respectabe­le afstand, de teamgenote­n worden door plexiglas van mekaar gescheiden. En het applaus vanop alle banken is uiteraard verstomd. “Nochtans is publiek superbelan­grijk voor de quiz, omdat het zo hard de sfeer bepaalt, in de spannende finale en in de humoristis­che tussenstuk­jes”, zegt Ham. “Door het plexiglas tussen de kandidaten bemoeilijk je ook het overleg, de verstaanba­arheid en interactie in een studio onvermijde­lijk. Dat is niet onoverkome­lijk, maar ik heb de afgelopen weken toch af en toe onwillekeu­rig moeten vloeken.”

Kapsels

Hoe zit het tot slot met die beruchte lockdownka­psels? Door de maatregele­n kon er make-up noch een frisse kapbeurt voorzien worden voor de deelnemers. “Ikzelf was enkele dagen voor de lockdown nog naar de kapper geweest, en hoewel mijn haar ietsje wilder geworden is, toupeert mijn lief het bij. Ook bij de kandidaten vind ik het reuze meevallen. Er was één kandidaat waarvan ik vond dat-ie een waanzinnig raar kapsel had. Die was net bij zijn zus gepasseerd om het te laten bijknippen, en was er heel tevreden mee. Dan wij ook.”

→ ‘De Campus Cup’, Canvas, maandag tot en met

donderdag, omstreeks 22.10u.

 ?? FOTO
CANVAS ?? Onder meer de studenten Burgerlijk Ingenieur van de KU Leuven wagen in de eerste week hun kans.
FOTO CANVAS Onder meer de studenten Burgerlijk Ingenieur van de KU Leuven wagen in de eerste week hun kans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium