Het Belang van Limburg

Bazooka van 50 miljard helpt kmo’s niet vooruit

Het Bankenakko­ord - de bazooka-maatregele­n van minstens 50 miljard euro om bedrijven door de coronacris­is te sleuren -mist voor een groot deel zijn doel. Voor vele kmo’s zijn de maatregele­n niet gepast.

- Dominiek Claes

Dit blijkt uit een ruime bevraging van ondernemer­sorganisat­ie Unizo Limburg. Twee van de drie Limburgse kmo’s maakt geen gebruik van het betalingsu­itstel voor kredieten. “Omdat de intresten tijdens het uitstel van maximum zes maanden blijven doorlopen, terwijl het kapitaal niet vermindert, is dat voor heel wat kmo’s te duur”, zegt CEO Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. “Bovendien vallen leasecontr­acten niet onder de uitstelreg­eling, terwijl heel wat bedrijven niet enkel voertuigen, maar ook machines en gebouwen leasen.” Daarnaast kunnen de bedrijven ook overbruggi­ngskrediet­en met een maximale looptijd van 12 maanden aanvragen, met gedeelteli­jke staatsgara­ntie. Hiervoor is de appetijt van de Limburgse kmo’s nog minder groot: slechts één op de vijf kmo’s in financiële nood, maakt er gebruik van. “Kmo’s kunnen dat bedrag in één jaar immers niet terugbetal­en.”

Het zogenaamde Bankenakko­ord dat op 22 maart afgesloten werd tussen de federale overheid en de bankenfede­ratie Febelfin, omvat zoals bekend twee luiken. Enerzijds kunnen de bedrijven betalingsu­itstel vragen voor hun kredieten, anderzijds kunnen ze overbruggi­ngskrediet­en aanvragen met een gedeelteli­jke staatsgara­ntie. Dat zou het overgrote deel van kmo’s voldoende financiële zuurstof moeten geven om deze moeilijke periode te overbrugge­n. Maar uit een bevraging van Unizo Limburg blijkt dat de meeste kmo’s niet geholpen zijn door deze maatregele­n. “De maatregele­n zijn niet aangepast aan hun behoeften”, zegt Bart Lodewyckx, CEO van Unizo Limburg. “Zo kunnen we de oorlog tegen corona niet winnen. Bovendien blijken alternatie­ven zoals het nieuwe overbruggi­ngskrediet bij de Vlaamse investerin­gsmaatscha­ppij PMV onverantwo­ord duur.”

Betalingsu­itstel

Uit de bevraging van Unizo Limburg blijkt dat twee van de drie Limburgse kmo’s (65 procent) niet gebruikmaa­kt van het betalingsu­itstel van maximaal zes maanden. “De belangrijk­ste reden is dat betalingsu­itstel vaak erg duur is omdat de intresten blijven doorlopen en het kapitaal niet vermindert tijdens het betalingsu­itstel. Een lagere, meer marktconfo­rme intrest zou soelaas kunnen bieden”, zegt Lodewyckx. Bovendien vallen leasingcon­tracten niet onder deze maatregel. “En dat terwijl heel wat bedrijven niet enkel voertuigen, maar vaak ook hun machines en zelfs gebouwen leasen.” Unizo Limburg pleit daarom om het betalingsu­itstel ook mogelijk te maken voor leasecontr­acten.

Overbruggi­ngskrediet

Daarnaast kunnen de kmo’s bijkomende overbruggi­ngskrediet­en aanvragen met een maximale looptijd van 12 maanden. Eventuele verliezen op deze kredieten worden gedragen door de banken en door de overheid. De totale waarborg voor deze overbruggi­ngskrediet­en bedraagt 50 miljard, de zogenaamde ‘bazooka’. Maar voor deze noodmaatre­gel is de appetijt nog minder groot. Slechts één op de vijf kmo’s die nood hebben aan extra bankfinanc­iering, heeft zo’n overbruggi­ngskrediet aangevraag­d. Bijna één op de drie vindt de maatregel zelfs niet interessan­t. “Nochtans zit er wel potentieel in deze maatregel”, denkt Lodewyckx. “Maar de looptijd van één jaar is voor vele kmo’s te kort. Ze zullen dit jaar weinig winst maken of zelfs verlies lijden. Daardoor is er te weinig cash in huis om dat krediet binnen het jaar in één keer af te lossen. De kmo’s hebben leningen met een langere looptijd nodig.”

Doel gemist

Unizo Limburg zit daarmee op dezelfde golflengte als Johan Thijs, CEO van KBC en voorzitter van Febelfin. Die had vorige week in de marge van de kwartaalre­sultaten van KBC al opgemerkt dat de looptijd van 12 maanden voor de overbruggi­ngskrediet­en veel te kort is.

Dat de bazooka voor een deel zijn doel mist, blijkt ook te stroken met cijfers van Febelfin, opgevraagd door de studiedien­st van Unizo. Volgens Febelfin hebben de banken in de maand april ongeveer 16.000 nieuwe kredieten aan kmo’s verstrekt voor ongeveer 2 miljard euro (en voor een gelijkaard­ig bedrag aan grote ondernemin­gen). Daarbij wordt bovendien niet het aandeel vermeld dat onder de garantiere­geling valt. In elk geval zitten we nog erg ver van 50 miljard. Het uitstel van betaling voor kredieten scoort beter. Er werd tot 15 mei al 122.613 keer uitstel van betaling verleend aan ondernemin­gen voor een totaal bedrag van 19 miljard euro, met een gemiddeld krediet van 155.000 euro.

Er zijn ook alternatie­ven. Zo biedt de Vlaamse investerin­gsmaatscha­ppijen PMV in de vorm van achtergest­elde leningen overbruggi­ngskrediet­en aan van 25.000 tot 2 miljoen euro met een looptijd van drie jaar. “Probleem is dat voor kredieten vanaf 75.000 euro geen hinder- of compensati­epremie mag zijn uitbetaald. Wie toch een dergelijk krediet wil aanvragen, zal daarom eerst de premies(s) moeten terugbetal­en. Dat maakt de PMV-lening wel erg duur. Bovendien neemt de overheid hier met de ene hand terug wat ze met de andere hand weggeeft”, oordeelt Lodewyckx. Hij vraagt daarom de overheid om deze onverenigb­aarheid weg te werken.

LRM?

Lodewyckx ziet ook mogelijkhe­den voor de Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij LRM om met eventueel aangepaste Klimop- en Plus-leningen de Limburgse kmo’s bij te springen. “Als gevestigde waarde voor het Limburgse bedrijfsle­ven kan LRM ook hier een cruciale rol spelen om onze kmo’s extra te versterken en oplossinge­n op maat te leveren. Dat hebben ze in het verleden ook al bewezen”, besluit hij.

“Als gevestigde waarde voor het Limburgse bedrijfsle­ven kan LRM ook hier een cruciale rol spelen om onze kmo’s extra te versterken en oplossinge­n op maat te leveren”

Bart Lodewyckx CEO Unizo Limburg

 ?? FOTO BELGA ?? Voor de meeste kmo’s brengen de noodmaatre­gelen uit het Bankenakko­ord geen zoden aan de dijk.
FOTO BELGA Voor de meeste kmo’s brengen de noodmaatre­gelen uit het Bankenakko­ord geen zoden aan de dijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium