Het Belang van Limburg

Al 3.600 singles kandidaat voor Blind Getrouwd

- Benjamin Praet

In amper zes weken tijd schreven al meer dan 3.600 singles zich in voor een nieuw seizoen van

Blind getrouwd, een record. En toch hopen de experten nog op meer kandidaten. Vooral 45-plussers, ook voor tweede huwelijken.

Het vorige record dateert van twee jaar geleden, maar toen was een half jaar nodig om de kaap van 3.600 inschrijvi­ngen te ronden. Dat het deze keer gebeurde op een drafje en het nog verder zal aantikken, heeft volgens klinisch seksuoloog en Blind getrouwd-expert Wim Slabbinck mogelijk te maken met de coronacris­is. “Zeker bij singles weegt de afzonderin­g hard door, omdat zij hun sociale vangnetten het meest hebben zien wegvallen. Dan spreken perspectie­f en de hoop op een mooie toekomst hard aan.”

Toch denkt hij niet dat het aantal mensen dat zich inschrijft in een bevlieging explosief zal toenemen. “Ik verwacht geen verschil met andere jaren. Bovendien vragen we veel engagement van de potentiële kandidaten. In een volgende fase moeten ze algauw een week vrijmaken om gesprekken te voeren en lijstjes in te vullen. Wie zich impulsief aanmeldt, merkt dan dat het menens is.” Slabbinck hoedt zich ervoor om de popularite­it van Blind getrouwd helemaal aan het coronaviru­s toe te schrijven. “De kandidaten gaan intussen ook anders om met het format. Voorheen was er soms scepsis, maar intussen begrijpen ze dat een goed huwelijk wel degelijk op deze manier kan starten. En dat wij wel de juiste context kunnen scheppen, maar dat ze vooral zelf nog hard moeten werken.”

Dit seizoen bleef opnieuw maar een van de vier matches overeind, maar volgens Slabbinck mogen we ons niet te zeer blindstare­n op die absolute cijfers. “Dat is trouwens een slaagkans die niet gek veel verschilt van de realiteit. En een parcours zoals dat van Nick en Christophe is ook waardevol. Ze hadden een heel zorgzame relatie en kwamen in het proces dichter bij zichzelf. Bovendien kan ook de kijker leren uit zulke struggles.”

Geen strak lijf meer

De makers merken wel dat 45plussers zich nog steeds moeilijk inschrijve­n. Nochtans wijst onderzoek uit dat er veel singles zijn in die doelgroep. “Volgens de cijfers strandt ongeveer een op twee huwelijken gemiddeld na vijftien jaar”, zegt klinisch psycholoog en relatiethe­rapeute Sarah Hertens. “De ex-partners zijn dan ongeveer 42, maar vaak ligt de focus op het vinden van een nieuwe balans en de zorg voor de kinderen. Ook zijn veel mensen bang om opnieuw gekwetst te worden of het risico te lopen hun nieuw opgebouwde leven te verliezen. En factoren zoals de afstand spelen meer: ze zijn minder bereid om hun vertrouwde omgeving achter te laten.” Nochtans is dat een mooie leeftijd om opnieuw te starten, vindt Hertens. Daarom roept de productie die doelgroep op om zich alsnog in te schrijven. “Want als je nog eens vijftien jaar verder bent, ben je nog altijd maar zestig. Die extra bagage kan bovendien net een meerwaarde zijn. Mensen weten beter wat ze willen, maar zijn tegelijk realistisc­her. Een strak lijf is minder belangrijk, als ze maar samen kunnen lachen en babbelen. En 45-plussers hebben vaak minder andere zorgen: er is stabilitei­t op profession­eel vlak en de aankoop van een woning is al achter de rug.”

→ Wie 25 is of ouder, kan zich tot juli inschrijve­n via vtm.be. Eventuele kinderen van de kandidaten moeten minstens 18 jaar zijn.

 ?? FOTO BLIND GETROUWD ?? Meer dan 3.600 singles schreven zich al in, maar 45-plussers schrijven zich nog niet makkelijk in.
FOTO BLIND GETROUWD Meer dan 3.600 singles schreven zich al in, maar 45-plussers schrijven zich nog niet makkelijk in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium