Het Belang van Limburg

“Waar we na twee maanden over gepraat hebben? Voetbal natuurlijk”

In de meeste Limburgse woonzorgce­ntra hebben bewoners gisteren voor de eerste keer in twee maanden weer bezoek ontvangen. Eén vaste bezoeker, achter plexiglas of op afstand. Al zijn er ook rusthuizen die nog een weekje wachten.

- Olivier Simons

Voor het eerst sinds 12 maart mochten rusthuisbe­woners gisteren één vaste bezoeker ontvangen. “Van een stormloop was geen sprake, maar iedereen had ook liever dat het rustig bleef ”, zegt Margot Cloet van koepelorga­nisatie Zorgnet-Icuro. “Over het algemeen is het overal goed gegaan. De woonzorgce­ntra waren goed voorbereid en hadden de nodige veiligheid­smaatregel­en getroffen, zoals een aparte ruimte voorzien van plexiglas. Ook de bezoekers waren zeer voorzichti­g. De meeste woonzorgce­ntra zijn weer open maar de plaatsen die zwaarder getroffen zijn door Covid-19, wachten voorlopig nog met bezoek.”

Een week uitstel

Uit een rondvraag blijkt inderdaad dat in de meeste Limburgse rusthuizen bezoek weer welkom is. Hier en daar is dat nog niet het geval. “Omdat we redelijk zwaar getroffen zijn door het virus. We komen er weer bovenop, daar zijn we volop mee bezig. We hebben dus schrik om nu al bezoekers te ontvangen”, klinkt het in een rusthuis.

Ook de Bloemeling­en in Heusden-Zolder stelt bezoek nog een week uit. “Al onze bewoners en personeels­leden testten negatief dus we willen wat voorzichti­g zijn”, zegt Els Leyssens. “Daarom beginnen we volgende week pas. We ontvangen de bezoekers dan buiten in een open tent.” Ook De Bleuk in Herk-de-Stad wacht nog een week. “Om praktische redenen”, klinkt het. “De schermen van plexiglas die bewoners en bezoekers scheiden, zijn nog niet geleverd. Er kunnen wel al afspraken worden gemaakt, en volgende week is al volgeboekt.” Hetzelfde in Residentie Pallieter in As. “In twee van onze afdelingen hebben de bewoners negatief getest, maar de resultaten van de laatste afdeling zijn nog niet binnen”, zegt directeur Vera Vandeurzen. “Het is gemakkelij­ker om een week te wachten tot we daarover duidelijkh­eid hebben.

Dan moeten we geen hele afdeling uitsluiten en kan iedereen die negatief heeft getest gewoon bezoek ontvangen.”

Volgeboekt

In de woonzorgce­ntra die gisteren wel al bezoekers ontvingen, verliep alles vlot. “Psychologi­sch is dat bezoek heel belangrijk voor de bewoners”, zegt Jos Geebelen, algemeen directeur van Gerkenberg in Bree. “De drie boxen waarin ze hun bezoeker mogen ontvangen, zijn deze week al bijna volgeboekt. Het is wel niet zo’n explosie als we verwacht hadden, heel wat bewoners zijn nog te bezorgd over hun veiligheid om bezoek te ontvangen.”

Ook woonzorgce­ntrum Hoevezavel in Lommel voorziet dergelijke hokjes waarin de bewoners door plexiglas een halfuur met hun bezoeker kunnen praten. Mieke Suls (92) zag eindelijk haar oudste zoon terug. “Al wist ik niet goed wat zeggen. ‘De volgende keer moeten we nadenken waarover we gaan praten’, zei ik. Maar ik was wel blij dat ik een van mijn vijf kinderen weer kon zien. Ik heb ook een zoon die in Frankrijk woont. Normaal gezien zou ik hem gaan bezoeken, maar dat gaat nu helaas niet meer. Al stuur ik regelmatig foto’s naar hem door.”

Ook voor Fons Steffens (78) was het een blij weerzien met zijn zoon Ivan. “Ik heb hem meer dan twee maanden niet gezien, sinds het bezoekverb­od. En bellen lukte niet zo goed, omdat ik hem niet goed kon verstaan. We konden wel foto’s naar elkaar sturen. Maar ik ben blij dat hij eindelijk weer kan komen, dat ik hem in het echt kan zien. Waar we na zo lange tijd over gepraat hebben? Over voetbal natuurlijk. Ivan supportert voor Standard, ik voor Lommel SK. Genoeg voer voor discussie dus.”

 ??  ??
 ?? FOTO RL ?? Mieke Suls (92)
zag gisteren eindelijk haar oudste zoon terug.
FOTO RL Mieke Suls (92) zag gisteren eindelijk haar oudste zoon terug.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Net als in veel andere rusthuizen kunnen de bewoners in Hoevezavel met bezoekers spreken in hokjes en door plexiglas.
Voor Fons Steffens en zijn zoon Ivan was het een blij weerzien in woonzorgce­ntrum Hoevezavel in Lommel. Hun eerste gesprekson­derwerp na twee maanden? “Voetbal natuurlijk.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Net als in veel andere rusthuizen kunnen de bewoners in Hoevezavel met bezoekers spreken in hokjes en door plexiglas. Voor Fons Steffens en zijn zoon Ivan was het een blij weerzien in woonzorgce­ntrum Hoevezavel in Lommel. Hun eerste gesprekson­derwerp na twee maanden? “Voetbal natuurlijk.”
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium