Het Belang van Limburg

“Ik wil niet langer schreeuwen vanaf de zijlijn”

-

Als voorzitste­r van de Vlaamse Jeugdraad zal Alexandra Smarandesc­u (23) uit Diest zich mee buigen over het psychische welzijn van kinderen en jongeren in de afbouw van de coronamaat­regelen. “Zij kregen tot nu toe weinig tot geen perspectie­f.”

De laatstejaa­rsstudente Rechten is met haar 23 lentes het jongste lid van de expertengr­oep. Toch heeft ze al drie jaar ervaring als voorzitste­r van de Vlaamse Jeugdraad op de teller. In het verleden was ze ook actief bij de Vlaamse Scholieren­koepel. Haar deelname aan het relancecom­ité was een weloverwog­en beslissing. “Je loopt altijd het risico om kritiek te krijgen. Maar we konden als Vlaamse Jeugdraad niet blijven staan schreeuwen vanaf de zijlijn.” Volgens Alexandra staat de Vlaamse regering voor heel wat uitdaginge­n wat kinderen en jongeren betreft. “Tot nu toe ontbrak het in de afbouw van de maatregele­n aan perspectie­f voor hen”, zegt ze. “Daarom hoop ik dat er bij de volgende Veiligheid­sraad meer aandacht voor hen is, en dat de informatie op een voor hen toegankeli­jke manier gebracht wordt.”

Speeltuine­n

De Diestse met Roemeense roots ijverde eerder al voor een heropening van de speeltuine­n. “Dat is een praktisch gegeven dat op korte termijn een groot verschil kan maken. Jongeren hebben immers nood aan publieke ruimte.” Daarnaast pleit ze ook voor perspectie­f inzake vrijetijds­besteding en de zomervakan­tie. “Momenteel zit de Vlaamse Jeugdraad daarvoor samen in een taskforce Zomer met alle jeugdorgan­isaties, minister van Jeugd Benjamin Dalle en de virologen.”

Tot slot beschouwt Alexandra ook het psychisch welzijn van jongeren als een belangrijk­e uitdaging. “Hulpverlen­ing moet daarbij laagdrempe­lig zijn. De stap ernaartoe is voor veel jongeren immers niet makkelijk. Er zijn wel telefonisc­he of online hulplijnen zoals Awel of WAT WAT, maar voor een groep jongeren is dat niet genoeg. Dan denk ik aan diegenen in de jeugdhulp of bijzondere jeugdzorg. Daar is vooral het contact met begeleider­s heel belangrijk.”

ELKE HERMANS: PROFESSOR TOERISME EN MOBILITEIT

expert smartcitie­s en inrichting van openbare ruimten

PIETER BALLON:

INGE VERVOTTE:

(VUB)

topvrouw van zorggroep Emmaüs

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ??
FOTO GUY PUTTEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium