Het Belang van Limburg

“Op zoek naar nieuwe manieren om met elkaar om te gaan”

-

Elke Hermans (38) uit Maaseik is professor in toerisme en mobiliteit aan de Universite­it Hasselt. “We zullen moeten nadenken over hoe we in de toekomst weer met elkaar zullen kunnen omgaan.”

Als professor doceert Elke Hermans aan de faculteit Mobiliteit­swetenscha­ppen van de UHasselt, maar een belangrijk onderdeel van haar onderzoek focust ook op toerisme. “Een van mijn onderzoeks­thema’s gaat over de relatie tussen toerisme en de natuur”, legt ze uit. “Verder heb ik ook onderzoek gedaan naar zorgtoeris­me, of hoe we toeristisc­he belevingen mogelijk kunnen maken voor mensen die medische of psychische zorg nodig hebben.” De Vlaamse regering zal prof. dr. Hermans vooral vragen naar haar expertise op het vlak van toerisme en vrije tijd in het algemeen. “Een van de grootste uitdaginge­n wordt de manier waarop we met elkaar zullen moeten omgaan tijdens de afbouw van de maatregele­n en daarna”, zegt ze. “Als we weer samen op restaurant of naar een tentoonste­lling gaan, hoe zal dat dan moeten gebeuren? Ook bezoek aan vrienden of familie zal er anders uitzien. Specifieke aandacht moet daarbij uit gaan naar kinderen, jongeren, ouderen alsook personen met een beperking of zorgnoden.”

De regeling rond

tweedeverb­lijvers is een van de vele voorbeelde­n die onder het domein toerisme vallen. “Daar kan ik inderdaad mee over nadenken. Maar concrete prioriteit­en of accenten heb ik nog niet. We zullen eerst alle uitdaginge­n in kaart moeten brengen. We merken duidelijk dat de coronacris­is lang duurt, en dat heeft een impact op mensen en hun sociale contacten.” De professor zal zich in mindere mate ook buigen over mobiliteit. “De coronacris­is heeft een impact gehad op onze mobiliteit­skeuzes”, zegt ze. “Heel wat mensen hebben ontdekt dat het aangenaam is om te fietsen en wandelen in eigen buurt. Dat zijn zaken die we zeker kunnen meenemen.”

psychologe en directeur van vzw Oranjehuis,

SABINE BOURGEOIS:

een begeleidin­gstehuis voor jongeren in Kortrijk

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium