Het Belang van Limburg

Italië waagt ‘berekend risico’ op weg naar heropening

- Marc Van de Weyer

Italianen konden gisteren weer hun cappuccino drinken aan de bar. Hun land zette de tweede fase in van zijn heropening na twee maanden quarantain­e. Volgens de Italiaanse premier Giuseppe Conte is het een “berekend risico”, de enige uitweg uit een economisch moordende lockdown.

Italië zette gisteren fase twee van de ripartenza of heropstart in, na twee maanden lockdown en 32.000 coronadode­n. Twee weken geleden gingen vier miljoen Italianen weer aan de slag in hun bedrijven. Gisteren konden winkels heropenen, net als restaurant­s en bars, musea en bibliothek­en. Ook kappers en schoonheid­ssalons zijn weer in bedrijf. In de kerken mogen weer diensten gehouden worden. Gisteren ging paus Franciscus voor in een mis in de Sint-Pietersbas­iliek (niet op Italiaans grondgebie­d) nadat die dit weekend grondig gedesinfec­teerd was. In gesloten ruimtes en het openbaar vervoer zijn mondmasker­s verplicht. De Italianen moeten niet langer een verklaring bij zich dragen waarin ze de reden van hun oponthoud buiten verantwoor­den - zolang ze zich in hun eigen regio bevinden. Volgende week mogen zwembaden en sportschol­en heropenen. Vrije verplaatsi­ngen tussen de regio’s worden mogelijk vanaf 3 juni. Dan wil Italië ook zijn grenzen openen voor bezoekers uit andere Europese landen. Bioscopen en theaters heropenen op 15 juni. Alles overigens afhankelij­k van de verspreidi­ng van het virus, als het aantal infecties weer alarmerend stijgt, kan alles afgeblazen worden.

“Berekend risico”

In een interview met de gratis krant Leggo erkent premier Giuseppe Conte dat er risico’s verbonden zijn aan de versoepeli­ng. “De curve van de besmetting­en kan weer gaan stijgen. Maar we moeten dit berekende risico wel nemen want anders kunnen we niet heropstart­en.” Conte kondigde fase 2 af na overleg met regionale overheden die de maatregele­n kunnen variëren op grond van de lokale situatie. Die vertoont nog steeds grote verschille­n tussen het noorden, waar het virus verwoesten­d huishield en grote delen van het zuiden, dat veel meer gespaard bleef. Italianen zullen op websites van hun regio of commune moeten uitzoeken hoe de heropening er in hun omgeving uitziet. Giorgio Gori, de burgemeest­er van het bijzonder zwaar getroffen Bergamo in noordelijk Lombardije, gaf al aan dat hij zal ingrijpen als de toestand uit de hand loopt. Gori toonde de voorbije dagen de twee gezichten van de versoepeli­ng. Aan de ene kant opluchting, waarbij hij liet zien hoe hij eindelijk weer naar de kapper kon om zijn quarantain­e-haardos te laten fatsoenere­n. Aan de andere kant bezorgdhei­d, gekleurd door rauwe angst. Op Facebook gaf Gori uiting aan zijn verontwaar­diging nadat hij zondagmidd­ag, nog voor de eigenlijke eerste stap, zijn medeburger­s in de smalle straten van hun geliefde oude bovenstad hun wandeling zag maken, velen zonder mondmasker­s of zonder acht te slaan op de noodzakeli­jke afstand. “Het was er zo vol dat ik er kwaad van werd. Zijn de honderden doden in onze stad niet genoeg? Willen we over een maand weer in de miserie zitten?”

Open grenzen

Italië was het eerste land dat in maart overging tot ingrijpend­e quarantain­emaatregel­en. Het gaat nu plots opvallend sneller bij het heropenen dan andere zwaar getroffen landen als Frankrijk en Spanje. Vooral de beslissing om de grenzen al op 3 juni te heropenen voor buitenland­se toeristen springt in het oog. Maar de pressie is dan ook enorm. Toerisme vertegenwo­ordigt 13 procent van de Italiaanse economie (die dit jaar met 10 procent krimpt). Volgens het Italiaanse verbond van ondernemin­gen Confcommer­cio kunnen de verliezen in het zwartste scenario - een totaal verloren jaar - oplopen tot 120 miljard euro. Italië werft dus Europese gasten. Het steekt daarin andere EU-landen die eveneens een toeristisc­he ramp vrezen, in snelheid voorbij. En het negeert het feit dat veel Europese regeringen hun burgers nog altijd niet-essentieel grensverke­er verbieden.

Zelf reageerde Italië geprikkeld op de recente Europese aanbevelin­g om grenzen eerder te openen tussen landen met eenzelfde Covid-19-status zoals Oostenrijk en Duitsland. Maar ook de buren van Italië voelen zich ‘gepakt’ door de Italiaanse plannen. De Zwitserse regering liet al weten dat ze niet door Rome op de hoogte was gebracht en mogelijk de grens gesloten houdt.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Italianen kunnen sinds maandag weer genieten van hun geliefde cappuccino op café.
FOTO PHOTO NEWS Italianen kunnen sinds maandag weer genieten van hun geliefde cappuccino op café.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium