Het Belang van Limburg

Nu ook wolf gespot in Maasmechel­en

- Mireille Maes

WOLF IN LIMBURG MAASMECHEL­EN/OUDSBERGEN Ter hoogte van de Decathlon in Maasmechel­en is maandagoch­tend een wolf gespot. Het is niet de eerste keer dat in het Maasland zo’n visuele waarneming wordt gedaan. “Alleen laat de wolf zich tot nu toe niet fotografer­en”, zegt Jan Loos.

Cedric Gorissen maakt sinds maandagoch­tend deel uit van het exclusieve kransje gelukkigen die al een wolf op Vlaamse bodem hebben gezien. De wolf kwam op ongeveer 5 meter van de auto gelopen toen hij de Decathlon passeerde. “Een machtig dier. Heel mager maar toch een schofthoog­te van 1 meter. Een prachtig zicht. Ik wilde mijn gsm nog pakken, maar was net de laat. De wolf dook de bosjes in richting kanaal. Ongeloofli­jk.”

“Het kan allemaal. De kans dat er in Maasmechel­en boven de autosnelwe­g een wolf wordt gespot, is reëel. Dankzij de autosnelwe­g en het kanaal is het een corridor voor wolven. Passanten zijn er sowieso. De wolvendrol die vorig jaar werd gevonden, is daar een bewijs van. Maar zolang er geen beelden zijn, is het heel moeilijk om dingen uit te sluiten,” zegt Jan Loos.

Wolfhond

Straffer nog, de wolvenkenn­er is er zelf van overtuigd dat er in die regio al een wolf zit. Regelmatig krijgt hij nog meldingen van een wolf die aan de Maaskant wordt gespot. “Maar het gaat altijd om waarneming­en van Opgrimbie, Lanaken, Zutendaal en nog zuidelijke­r. Altijd onder de E314 dus. Ik geloof al lang dat daar ergens een gevestigde wolf zit, dat het geen doortrekke­r is. Maar alleen is er nog geen enkel bewijs. Deze wolf laat zich niet op de gevoelige plaat vastleggen.” Dagelijks komen bij het wolvenmeld­punt wel meldingen binnen van wolvenwaar­nemingen. “Gisteren nog eentje uit Tervuren. Met video en al. En meteen een mooie illustrati­e van hoe moeilijk het wel is om een onderschei­d te maken tussen een echte wolf en een wolfhond. De wolf van Tervuren was een Saarloos wolfhond. Die beesten zijn momenteel mijn kwelgeeste­n. Ongeloofli­jk hoeveel er daarvan ’s nachts door Vlaanderen dolen. Elke keer moet ik die meldingen controlere­n.”

Vangstok

Loos krijgt momenteel ook regelmatig meldingen binnen over wolf August die in zijn gebied eten aan het verzamelen is. Daarbij is hij al een paar keer nipt niet tegen een auto beland. “Vorige week nog op een ochtend in de Kiefhoekst­raat in Eksel. De bestuurder moest vol in de remmen gaan. Ik hou echt mijn hart vast voor de welpen en Noëlla als August iets zou overkomen. Daarom mijn oproep: mensen kijk in dat wolvengebi­ed wat uit ’s morgens.”

In het Natuurhulp­centrum in Oudsbergen ligt intussen een draaiboek klaar over wat te doen als er ergens een wolf wordt aangereden en die moet worden opgehaald. “Een gewonde wolf is nog net iets anders dan een gewonde ree. We hebben hier al een speciale vangstok liggen, we weten met welke auto we moeten rijden en indien mogelijk gaat ook de dierenarts mee om het dier ter plaatse te verdoven. Op die dingen kan je maar beter voorbereid zijn. Dat hier nooit nog een wolf wordt aangereden, bestaat niet. Je weet dat dat moment er ooit aankomt”, zegt Sil Janssen.

 ?? FOTO RR ?? Wolf August kon de jongste weken een aantal keer nipt een aanrijding met een auto vermijden.
FOTO RR Wolf August kon de jongste weken een aantal keer nipt een aanrijding met een auto vermijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium