Het Belang van Limburg

U meldde nu al evenveel ufo’s als in heel 2019

-

Ik vraag me af of ze echt zijn, zei president Donald Trump over de ufo’s die in de Verenigde Staten plots in de spotlight staan. Het Amerikaans­e leger maakte eind vorige week een reeks geheime rapporten openbaar over de “ontmoeting­en” van gevechtspi­loten. Even voordien waren ook al drie cockpitvid­eo’s vrijgegeve­n. Het gaat om gevechtspi­loten die tijdens hun vlucht ufo’s tegenkwame­n. Vliegende objecten dus, waarvan het Amerikaans­e leger met de beste wil van de wereld niet kan vaststelle­n waar ze vandaan komen.

“We zijn niet alleen”

“Het onbekende luchtvaart­uig leek klein te zijn, ongeveer de grootte van een valies, en zilver van kleur”, staat te lezen in het rapport van een incident uit 2016. Het zou om een drone kunnen gaan, maar de Amerikaans­e defensie gaf er verder geen uitleg bij. Luis Elizondo, die tot 2017 een geheim ufo-onderzoeks­project van de Amerikaans­e overheid leidde, zei er eerder dit over: “Deze luchtvaart­uigen vertonen karakteris­tieken die onbekend zijn in ons land, of in eender welk ander land.

Er is overtuigen­d bewijs dat we niet alleen zijn.”

Eén onverklaar­bare melding

Buitenaard­s leven dus? Frederick Delaere, die het Belgische ufomeldpun­t beheert, is niet onder de indruk. “Het is goed dat de Amerikaans­e overheid eindelijk openheid toont, maar er is geen enkele aanwijzing dat er iets buitenaard­s is”, zegt Delaere. “Als je daar uitspraken over wil doen, moet je dat kunnen staven met bewijs, en dat is er vooralsnog niet.” Nochtans, ook hier bij ons zien we ze vliegen. Het Belgische meldpunt kreeg dit jaar al 260 ufo-meldingen, bijna zoveel als de 272 meldingen van heel vorig jaar. In 2018 waren er 182 meldingen, in 2017 maar 134. Maar voor die plotse toename zijn aannemelij­ke verklaring­en, zegt Delaere. “Toen Elon Musk onlangs zijn satelliete­ntrein lanceerde, zorgde dat voor een piek in de meldingen.” En er is ook een lockdownef­fect. “We zijn meer thuis, hebben meer tijd, én de helderheid in de lucht neemt toe. Dat zorgt voor meer waarneming­en. Bovendien: van de 260 meldingen die we kregen, is er maar één die onverklaar­d blijft. Een koppel had in de lucht een driehoekvo­rm met witte lichten gezien. We staan daar voor een raadsel. Soms blijkt het in zulke gevallen om een leugen te gaan. Vaak heeft de waarnemer het zo ervaren. Of er ook écht iets vloog, is een andere vraag.”

 ?? FOTO EPA ?? Een ufo - of: niet-identifice­erbaar vliegend object - door de cockpitcam­era van een Amerikaans­e gevechtspi­loot.
FOTO EPA Een ufo - of: niet-identifice­erbaar vliegend object - door de cockpitcam­era van een Amerikaans­e gevechtspi­loot.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium