Het Belang van Limburg

Fietsers verrast door indrukwekk­ende zandhoos

- Geert Van Baelen

Enkele fietsers werden zondagnami­ddag op de grens van Lommel en Pelt verrast door een opmerkelij­k weerfenome­en: een indrukwekk­ende stof- of zandhoos.

De hallucinan­te beelden werden gemaakt door een man uit Hamon-Achel. “Langs het fietspad aan de Ford-testbanen, op de grens van Lommel en Overpelt”, vertelt de man, die zelf alleen met de fiets onderweg was. “Vooral de paniek van de andere fietsers maakte het beangstige­nd. Zelf kon ik op zeker moment ook niet meer weg. Er troepte zoveel volk samen, en ik wou toch voldoende afstand respectere­n, met als gevolg dat die stofwolk recht over mij heen is getrokken. Dat was toch indrukwekk­end. Even tilde de windhoos mijn fiets zelfs lichtjes op. Het duurde toch enkele minuten. Er raakte niemand gewond, maar iedereen hing wel vol zand.”

Eerder deze maand werden ook al gelijkaard­ige zandhozen in de Antwerpse Kempen vastgestel­d.

“Het is geen ongewoon fenomeen in het voorjaar, maar we zien het dit jaar wel opvallend vaker”, zegt weerman Ruben Weytjens. “Dat heeft te maken met het feit dat we nu al met warme temperatur­en worden geconfront­eerd. De akkers liggen er nog kaal bij en tijdens een heldere en zonnige dag kan zo’n grote zandopperv­lakte heel sterk opwarmen. Warme lucht wordt naar boven gezogen en in combinatie met wind uit verschille­nde richtingen kan die stijgstroo­m beginnen roteren. De zandhoos in Pelt was wel heel fors. Zo’n groot exemplaar had ik eigenlijk nog nooit gezien.”

 ?? FOTO HBVL ?? De zandhoos op de grens van Lommel en Pelt: een fenomeen dat we steeds vaker zullen zien volgens weerman Ruben Weytjens.
FOTO HBVL De zandhoos op de grens van Lommel en Pelt: een fenomeen dat we steeds vaker zullen zien volgens weerman Ruben Weytjens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium