Het Belang van Limburg

Preud’homme overweegt te stoppen als coach

- Jürgen Geril en Ludo Vandewalle

Michel Preud’homme (61) twijfelt of hij volgend seizoen trainer van Standard blijft. Hij overweegt te stoppen als coach en uitsluiten­d sportief directeur/vicevoorzi­tter te worden bij de Rouches. Momenteel combineert hij die drie functies. MPH beslist vóór 1 juni. Op Sclessin weerklinkt de naam van Felice Mazzu (54) als opvolger.

STANDARD

Michel Preud’homme is een workaholic. Toen Standard hem twee jaar geleden terughaald­e, bood voorzitter Bruno Venanzi hem in één klap de titels aan van trainer, sportief directeur en vicevoorzi­tter. Uiteraard voor een navenant loon. Op die manier kon MPH de ploeg leiden en uitbouwen vooraleer hij definitief zou doorstrome­n richting een bestuursfu­nctie. Het moest de Rouches meer stabilitei­t geven. Die doorstromi­ng zal er nu misschien sneller komen dan voorzien. Door een combinatie van factoren stelt Preud’homme zijn huidige rol in vraag. Vorig seizoen eindigde Standard onder zijn bewind nog derde, dit seizoen strandde het op een vijfde plaats op 21 punten van Club Brugge. De perfection­ist Preud’homme had er ongetwijfe­ld meer van verwacht. Zeker omdat hij - samen met makelaar Mogi Bayat - erg veel inspraak had in het transferbe­leid.

Voeg daarbij dat Standard ondertusse­n financiële perikelen kent de proflicent­ie werd pas in tweede zit gehaald - én dat Preud’homme al 61 is, en u weet waarom hij een stap opzij overweegt. Als Standard veel meer moet inzetten op de eigen jeugd, fnuikt dat de ambities misschien nog meer. Uiteraard wordt nu meteen gefluister­d dat Michel Preud’homme mogelijk naar Antwerp kan om daar de vertrokken Laszlo Bölöni op te volgen, maar dat lijkt momenteel niet aan de orde. Preud’homme beloofde Standard dat hij voor 1 juni zal beslissen of hij straks op Sclessin nog in de dug-out zal zitten dan wel uitsluiten­d in de eretribune. Hij heeft nog twee jaar contract. Gevraagd naar een reactie zei Preud’homme: “Ik kan toch niet reageren op iets wat ik nog niet weet?”

Union wil Mazzu ook

Natuurlijk moeten de Luikenaars anticipere­n. Daarom kijkt Standard al uit naar een andere trainer en daarbij staat de naam van Felice Mazzu met stip genoteerd. Preud’homme vond de Italo-Belg altijd al een goede coach en na zijn ontslag bij Genk wil Mazzu weer aan de slag. Het feit dat hij vroeger de succestrai­ner was van aartsrivaa­l Charleroi ligt niet eens meer zo gevoelig in Luik. Enkele maanden geleden waren er al informele gesprekken, die toen nog zonder gevolg bleven.

Het probleem is dat Mazzu best gegeerd is. De trainer staat ook op de lijst van Cercle Brugge en ook 1B-club Union trekt fel aan zijn mouw. De Brusselse club meldde zich al officieel, maar heeft uiteraard niet dezelfde weerklank als Standard. De Rouches hopen nu dat Mazzu voor 1 juni geen overhaaste beslissing neemt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium