Het Belang van Limburg

“Zo lang zonder volleybal en zonder vriendinne­n: wat deed het deugd om elkaar terug te zien”

- Hans Jacobs

VOLLEYBAL YELLOW TIGERS Met twee bubbels van vier gisteren, naar vier bubbels van vier binnenkort. Voor het eerst zagen de nationale volleybalv­rouwen elkaar gisteren terug, voor een eerste – voorzichti­ge – ‘kleinegroe­pjestraini­ng’. De Yellow Tigers, hoe een nationale ploeg in een indoorteam­sport de bal weer aan het rollen wil krijgen.

Sportkot - zo wordt de campus Lichamelij­ke Opvoeding in Leuven gemeenzaam genoemd – baadt in de zon, maar er is momenteel weinig te beleven. Op de atletiekpi­ste of het voetbalvel­d is niemand te zien, amper één tennisterr­ein is bezet. Ja, de ‘blok’ is begonnen, maar dan nog is het doods.

En dan stappen Britt Herbots en Celine Van Gestel voorbij, blij, lachend, na hun eerste ‘groepstrai­ning’. Herbots: “Zo lang zonder volleybal, zonder vriendinne­n, wat deed het deugd om elkaar terug te zien. Sinds nieuwjaar hebben we elkaar niet meer gezien met de nationale ploeg, ondanks de maatregele­n is het toch leuk om elkaar te zien.” Voetbalplo­egen of hockeyploe­gen zijn al een tijdje aan de slag, met social distance. Wielerploe­gen mogen sinds gisteren in een peloton tot achttien (ook met social distance) de baan op. Maar op een voetbalvel­d, een hockeyterr­ein of in een indoorzaal, het belang van groepstrai­ningen voor ploegen is hetzelfde: hoe creëer/ behoud je de teamspirit in volle coronatijd?

De voorbije weken zaten de volley-internatio­nals als Yellow Tigers in hun kooi. Om het groepsgevo­el aan te zwengelen, begonnen ze met een online quiz. Herbots: “Zo zat de sfeer er gelijk in.” Daarna introducee­rde bondscoach Gert Vande Broek de voorbije weken online work-outs via Zoom. Allen voor de camera, alles geven, en de physical coaches die online bijsturen. “Daar keken ze echt naar uit.” Herbots: “De coach voelde aan dat we voor nog meer openstonde­n.”

Bubbels

Vande Broek deed een rondreis langs nationale volleyploe­gen in andere landen, om te leren van hun aanpak. Sinds gisteren zit de eerste groepstrai­ning erop: een krachttrai­ningssessi­e in twee shifts, twee bubbels van vier. Op termijn worden dat vier, steeds dezelfde, bubbels die nauwelijks met elkaar in contact zullen komen. Vande Broek: “We zuigen niet zomaar wat uit onze duim. Alles is bij wijze van spreken 33 keer afgestemd, dit plan is langs drie beleidscom­missies gepasseerd. Ze weten wie, precies wanneer, hoelang aanwezig is. We hebben een circulatie­plan opgemaakt hoe de speelsters moeten binnen- en buitenwand­elen. We willen niet het proces waarin een hele maatschapp­ij investeert, zomaar op de helling zetten, zo belangrijk zijn de Yellow Tigers echt niet.”

Details trainen

Volgende week zijn de eerste baltrainin­gen gepland, voorlopig met twee op één terrein. “Die kleine groepjes hebben ook zijn voordeel. Ik kan nu met iedereen een persoonlij­ker babbeltje doen, over hun carrièrepl­anning bijvoorbee­ld. Omdat er geen wedstrijde­n zijn, kunnen speelsters ook meer werken aan details. In voetbalter­men: ze kunnen nu bijvoorbee­ld hun ‘slechte voet’ trainen. Het moet vooral zinvol blijven, omdat ze dit nog even moeten volhouden zonder wedstrijde­n. Het gaan niet de leukste oefeningen zijn: het is veel plezanter om zes tegen zes te spelen, maar dat gaat nu niet.”

Blessurepr­eventie

En dan nu zo snel als mogelijk springen, smashen, blokken? “Ho maar”, zegt Vande Broek. Niet te voortvaren­d of in een wip ligt de halve nationale ploeg in de lappenmand. Zijn internatio­nals hebben al weken geen wedstrijd in de benen, dat vraagt een voorzichti­ge aanpak – net zoals elke andere sport waar gewrichten en pezen het zwaar te verduren hebben wegens veelvuldig springen. “We willen de speelsters zo topfit als mogelijk – én gezond – afleveren aan de clubs.” Herbots: “Als we enkele maanden niets doen, en niet opbouwen en de belasting gradueel verhogen, zijn we gelijk geblesseer­d bij de eerste wedstrijde­n, dat is niet de bedoeling.”

 ?? FOTO
RV ?? Britt Herbots tijdens de eerste ‘groepjestr­aining’. Ontsmetten voor en na een oefening is een must.
FOTO RV Britt Herbots tijdens de eerste ‘groepjestr­aining’. Ontsmetten voor en na een oefening is een must.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium