Het Belang van Limburg

Freelancer­s zwaarst getroffen: “Snel opstarten, of het wordt catastrofe”

-

Net als elders in de maatschapp­ij worden ook in de autosport de zelfstandi­gen het hardst getroffen door de coronacris­is. Bas Leinders getuigt.

De autosporti­ndustrie draait voor een groot stuk op freelancer­s: ingenieurs, managers en mecanicien­s laten zich inhuren door teams of piloten. Ex-F1-rijder Bas Leinders had een druk seizoen voor de boeg als teammanage­r bij het Britse Optimum Motorsport, dat met McLarens uitkomt in Britse en internatio­nale GT-kampioensc­happen.

Leinders: “Op 18 maart is alles stilgevall­en. Sindsdien heb ik niets meer te doen en kan ik dus ook niets factureren. Ik woon in Wallonië en heb via de steunmaatr­egelen daar 1.200 euro gekregen. Dat helpt, maar dit mag niet blijven duren, want dan komen we in de problemen. Mijn vrouw Judith is tijdelijk werkloos geweest, maar is intussen gelukkig herbegonne­n. Zij heeft in maart wellicht corona gehad. Ze is nooit getest, maar ze had symptomen als smaakverli­es en koorts, en twee van haar collega’s waren positief.”

Catastrofe dreigt

Voor Leinders is het van groot belang dat de autosport snel weer op gang komt. “Ik hoop dat we kunnen testen in juni en racen in juli. Het is uit die races dat ik mijn inkomen moet halen. Weet je: sport wordt nu als een tijdverdri­jf behandeld, maar autosport is ook een industrie. Op lager niveau draait het veelal op vrijwillig­ers, maar kampioensc­happen als de F1, DTM en GT World zijn voor veel mensen gewoon hun werk. In Engeland zijn meer dan 40.000 mensen tewerkgest­eld in de autosport, en onrechtstr­eeks nog veel meer. Dat wordt wel eens vergeten. Als we nu niet heropstart­en, zullen teams, organisato­ren en circuits kopjeonder gaan. Dan wordt het een catastrofe. De maatregele­n van de overheid waren heel hard nodig om het behapbaar te houden in de ziekenhuiz­en en om de mensen anders te leren leven. Maar als we nu niet heropstart­en, gaan er andere drama’s gebeuren, met een nog grotere impact.”

Reisbeperk­ingen

In de autosport kan de social distancing heel makkelijk gerespecte­erd worden, pleit Leinders. “En de meeste GT-races kunnen doorgaan zonder publiek.” Bijkomend probleem zijn de reisrestri­cties. “In Engeland spreken ze van 14 dagen quarantain­e, maar het is niet duidelijk hoe dat precies zou werken. Maar het zou een probleem kunnen vormen als ik naar Britse races reis, of voor Engelsen bij tests op de Nürburgrin­g en Spa, die we gepland hebben. Bovendien hebben wij piloten uit de VS, Australië en Singapore.”

 ?? FOTO LD ?? Bas Leinders.
FOTO LD Bas Leinders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium