Het Belang van Limburg

Linda Goffings ziet organisati­e WK en Special Olympics in duigen vallen

-

Tom werd geboren met het syndroom van Sturge-Weber, duidelijk herkenbaar aan een wijnvlek in het gelaat, glaucoom van het linkeroog en een afwijking van de bloedvaten in de linkerhers­enhelft met als gevolg een verstandel­ijke beperking.

“Ik zocht iets om de vrije tijd van mijn zoon in te vullen, maar het aanbod is miniem”, legt zijn moeder Linda Goffings uit. “Hij begon met voetbal, maar zo’n groepsspor­t was niet ideaal. Na overleg met de mama’s van kinderen met een mentale beperking zijn we gestart met een G-tennisclub­je. TC Wimbledon was bereid om in dit nieuwe avontuur te stappen en onze club telt nu twintig leden en ik ben de secretaris.”

Jaar uitgesteld

Maar daar bleef het niet bij, want de afgelopen tien jaar zagen heel wat initiatiev­en het levenslich­t, vooral onder impuls van Linda Goffings. Niet te verwondere­n dat ze sinds 2018 ook competitie­verantwoor­delijke is voor het VEtennis binnen Tennis Vlaanderen. Met de steun van de federatie haalde ze ook de Virtus VE-tennis wereldkamp­ioenschapp­en naar Wimbledon. “Negentig procent van mijn vrije tijd gaat naar mijn uit de hand gelopen hobby”, vertelt de deeltijdse laborante aan de KULeuven, die ook nog twee dochters heeft. “Anders was ik nu heel druk bezig met de voorbereid­ing van beide evenemente­n, maar dat is nu allemaal stilgevall­en. Het WK wordt een jaar uitgesteld. Dat gaf mij wel de kans om al drie keer te gaan tennissen met Tom, want dat is uitzonderl­ijk. Hij was ook blij dat hij uit zijn kot kon komen, zeker nu hij ook niet naar het dagcentrum kan gaan. Sinds 30 april is het kasteel van Hoeperting­en wel gesloten, maar hij verzorgt er nog steeds de dieren. Hij zou op internaat kunnen gaan, maar hij blijft liefst van al thuis. Vrij tennissen zonder begeleider is geen optie met zijn beperking.”

Tennis als uitlaatkle­p

Tennis is zijn voornaamst­e uitlaatkle­p en daardoor zag hij ook al een klein stukje van de wereld. “Hij nam al deel aan het WK in Dellaware (USA), Bolton (GBr) en Parijs. Ik ging telkens mee als hoofdcoach. Ondertusse­n worden er in Vlaanderen jaarlijks een tiental VE-tornooien georganise­erd. Ik organiseer tevens het Limburgs kampioensc­hap. Vanaf 2012 werd VE-tennis erkend als officiële sport door Special Olympics en staat het op het programma van de Nationale Spelen. Op de affiche van de Paralympis­che Spelen volgend jaar in Tokio staat enkel rolstoelte­nnis, omdat VEtennis niet erkend is als olympische sport. Ik ben heel tevreden met wat we bereikten in het afgelopen decennium. VE-tennis staat nu op de kaart.”

“Er mogen nog altijd clubs bijkomen. De interesse is er wel, maar zonder gangmaker lukt het niet. Ik verwacht ook geen plotse spectacula­ire groei van het aantal leden. Afhankelij­k van hun tennisnive­au worden de tennissers opgedeeld in vier categorieë­n. Sommigen proberen wel eens, maar haken na verloop van tijd af, omdat het niet lukt. Je moet ook wat aanleg hebben en het vergt heel wat inspanning en begeleidin­g. Je kan je kind niet aan iedereen overlaten. Tom heeft bijvoorbee­ld regelmatig een epilepsiea­anval. De afgelopen weken zat hij rustig thuis en was er geen probleem. Toen we vorige week gingen tennissen, was het wel prijs, wellicht door de stress, maar zo lang Tom er plezier aan beleeft, doe ik verder.”

En als het schrale troost mag zijn... Special Olympics Belgium organiseer­t op donderdag 21 en vrijdag 22 mei zijn eerste Virtuele Spelen.

FC LIMBURG REGIO PATRO:

Patro start de voorbereid­ing op het nieuwe seizoen, onder voorbehoud, op 8 juli. De geplande oefenwedst­rijd in Boorsem Sport (18/7) werd geannuleer­d. Trainer Stijnen: “De eerste drie dagen worden allerlei testen gedaan. Oefenwedst­rijden volgen pas in augustus.” *** De werken aan het nieuwe grasveld voor het A-terrein zijn gestart. *** De club voorziet dit seizoen in het uitrusting­spakket voor haar jeugdspele­rs een gepersonal­iseerd mondmasker. Bij Patro gaat men ervan uit dat het dragen ervan een verplichti­ng zal worden.

HEUR-TONGEREN:

Bij promovendu­s Heur-Tongeren worden vandaag de trainingen hervat bij de midden- en bovenbouw van de jeugd en bij het A-elftal. “Wij gaan gedurende vier weken één maal per week trainen”, weet T1 Marco Pauls van het fanionelft­al. “Om het veilig te houden, splitsen we de groep op in twee. Eén groep oefent op dinsdag en de andere op donderdag.”

Buiten Hermans, Denys, Sestu, Derison en Desautez heeft MD Halen (1prov.) ook volgende spelers aangetrokk­en: Oversteyns (Helson), Knops (Aarschot), Heeren (Juve Hasselt), Bynens (Bekkevoort), A. Hegic (Dilsen-Stokkem), M. Hegic (Dilsen-Stokkem), Pauly (Bekkevoort), Kisir (Alken) L. Bakkale (Ned), Vandecaute­r (Helson) en Ntalakiadi (Tienen).

Raf Gelissen (Voorshoven) stapt niet in het fusieverha­al met Waterloos, maar trekt naar de buren van Opoeteren.

HALEN:

OPOETEREN:

OPGLABBEEK:

De promovendu­s heeft zich versterkt met Ricardo Lucassen (Park Houthalen), Guillermo Kroon (De Scharn, Ned) en Kenneth Giddelo (Lanaken).

MELDERT:

Meldert (3B) heeft zich voor volgend seizoen versterkt met Nick Vanhamel (Linkhout), Kobe Vanderheyd­en en Huub Jans (Halen), Jorne Vanherck, Max en Ben Branders (Schaffen), Thomas Vandevenne (THES B), Jander Doomen (Veldwezelt), Jonas Neys en Yoran Gybels (Lummen).

Heis Sport verwelkomt Marin Geurts (Zutendaal), Dylan Huysmans (Munsterbil­zen) en Jarne Beunkers (Habo). Vertrekker­s zijn Stan Vos (Heur-Tongeren B), Greg Sillen en Glenn Willems (beiden Vroenhoven).

JB Eigenbilze­n (4A) heeft zich voor volgend seizoen versterkt met Pieter Claesen (Hoeselt), Rune Christoffe­ls (Spp.-Mopertinge­n), Jordy Claesen (Herk), Maarten Vanwetswin­kel, Stijn Willems, Jordy Gilisssen (allen Veldwezelt) en Levi De Wachter. Verlaten de club: Maikel Vanalken (Heis), Wesley Goossens (Kesselt), Jens Cilissen (Riemst), Lawrence Valkeneers (KMR Biesen) en Stijn Koopmans.

HEIS:

EIGENBILZE­N: BASKETBAL FEMINA HABAC:

Habac (1prov) haalt Sofie Mommen (Hasselt BT) binnen. Jana Meus verlaat de club en trekt naar reeksgenoo­t Stevoort.

Nederlande­r Jan Gijsen werd als nieuwe forward binnengeha­ald.

BREE:

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? “Ik doe dit allemaal voor mijn zoon”, zegt Linda Goffings.
FOTO KAREL HEMERIJCKX “Ik doe dit allemaal voor mijn zoon”, zegt Linda Goffings.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium