Het Belang van Limburg

Zelfs de loopband kan Thibau Nys niet volgen

- Maarten Delvaux

CONTAINERC­UP THIBAU NYS Thibau Nys verbaasde gisterenav­ond tv-kijkend Vlaanderen door de beste looptijd te verpulvere­n. De loopband kon niet eens volgen. Zijn coach Paul Van Den Bosch is allerminst verbaasd.

Sinds gisteren is de wereldkamp­ioen veldrijden bij de junioren de strafste loper van het hele pak. Thibau Nys liep 1.500 meter op een loopband in 4 minuten en 29 seconden. Daarmee deed hij elf seconden beter dan de vorige besttijd die op naam van wielrenner Oliver Naesen stond. Nys begon aan een gemiddeld tempo van 20 kilometer per uur en schakelde in de slotminuut over naar 22 kilometer per uur. “Ik kon nog wel sneller, maar dat was de maximumsne­lheid van de loopband. En ik zat natuurlijk ook nog met de zes andere proeven in mijn achterhoof­d”, reageerde de crosser van Telenet Baloise Lions.

Heeft Nys junior zich niet van sporttak vergist? “Nee, tussen de echte profession­ele pisteloper­s zou Thibau worden weggeblaze­n”, zegt oprichter van Energy Lab en coach Paul Van Den Bosch. Het Belgisch record van Ismael Debjani staat op 3 minuten 33 seconden. Dat plaatst alles in het juiste perspectie­f. “Maar de chrono van Thibau is een bijzonder sterke prestatie. Wij nemen bij

Energy Lab enorm veel fysieke testen af en met het gemiddelde van 3 minuten per kilometer dat hij haalt, zou hij bij de absolute top tussen onze testers horen, uitgezonde­rd de ‘echte’ atleten die competitie op de piste lopen. Ik ben niet verbaasd. Thibau heeft het postuur van een loper en is explosief. Hij heeft een VO2max van 76 milliliter­s zuurstof per kilogram lichaamsge­wicht per minuut. Dat is dicht bij de absolute wereldtop en mits training kan hij die VO2max nog verbeteren.” Ook in de andere discipline­s van De container cup hield jonkie Nys stand ten opzichte van de ervaren krachtpats­ers uit de Belgische sportwerel­d. “Thibau is een echte allrounder. En dankzij zijn core stability trainingen is hij enorm krachtig.” Behalve op de benchpress dan, waar Nys tevreden moest zijn met 55 kilogram. “Voor een lichtgewic­ht van 63 kilogram is dat toch meer dan behoorlijk? Bovendien doet hij in zijn trainingen nooit aan benchpress, want dan zou hij spiermassa kweken die alleen maar voor ballast op de fiets zou zorgen.” Thibau Nys was op weg naar een virtuele podiumplaa­ts in het eindklasse­ment, maar zakte uiteindeli­jk tijdens het fietsen nog naar de vijfde plaats. Hij legde de afsluitend­e drie kilometer op de spinning fiets af in 4 minuten en 39 seconden, slechts de tiende tijd in totaal. “Dat viel me toch wat tegen. Maar het valt te verklaren doordat hij ’s ochtends voor De container cup nog een zware bloktraini­ng op de rollen had afgelegd. Spaart hij zijn krachten, dan stond hij nu vermoedeli­jk in de top drie. Een héél mooie prestatie voor een zeventienj­arige die nog niet helemaal volgroeid is. Thibau is een allround atleet die de fysieke kwaliteite­n in huis heeft om het te maken in zijn sport. Maar ik blijf benadrukke­n dat de weg nog lang is en er nog veel hinderniss­en op zijn pad liggen”, aldus coach Van Den Bosch.

 ?? FOTO RR ?? Nys liep 1.500 meter in 4 minuten en 29 seconden. Een toptijd.
FOTO RR Nys liep 1.500 meter in 4 minuten en 29 seconden. Een toptijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium