Het Belang van Limburg

Vijf dieven wandelen door Stokkem met drie dure en loodzware parasols

- Mark Dreesen

Vijf gemaskerde daders hebben zaterdagna­cht drie parasols gestolen van het zomerterra­s van horeca De Wissen aan de oude Maas in Stokkem. De zwaarste weegt liefst 160 kilo. Alvorens de parasols in een vrachtwage­n te transporte­ren, stapten ze ongehinder­d ermee door Stokkem.

De Wissen is het enige horecapand langs het fietsroute­netwerk aan de Maas in Limburg. “We hebben de diefstal maandag vastgestel­d”, zeggen Frédérique Gouverneur en Jeroen Tilkin, de twee kersverse nieuwe eigenaars van De Wissen. “Wegens corona hebben we nog niet kunnen openen”, zegt Frédérique. “Er moeten nog bouw- en renovatiew­erken uitgevoerd worden. Bij de aankoop van dit horecacomp­lex hoorden ook vier grote zomerparas­ols. Die staan op het terras dat uitgeeft op het fietspad, de Maasdijk, de oude Maas en natuurgebi­ed Negenoord. Maar maandag stelden we vast dat drie van de vier parasols waren gestolen.”

160 kilo

Mede-eigenaar Jeroen Tilkin: “De grootste parasol heeft een overkappin­g van 10 bij 10 meter en een centrale paal van 5,60 meter hoog. Hij weegt 160 kilo. De voet met buis steekt uit het terras en alles is vastgehech­t met speciale moeren en bouten. Om deze parasol uit de grond te halen moet je in het bezit zijn van de sleutels die specifiek voor deze parasol ontworpen zijn. Daarbij kunnen de parasols uitsluiten­d elektrisch geopend worden. De dieven hebben de bedrading doorgeknip­t en hebben dan hun tijd genomen. Daarbij

hebben ze ook twee kleinere elektronis­ch aangedreve­n parasols op twee andere terrassen gestolen. Die hebben een overkappin­g van 4,5 meter, zijn 4,33 meter hoog en wegen 52 kilo. Ook deze parasols zijn met speciale moeren en bouten vastgemaak­t in een voet in het terras. De buit heeft een waarde van 20.000 euro.”

Buren zijn in de nacht rond 3 uur wakker geworden van het lawaai. Ze zagen hoe vijf gemaskerde daders met de zwaarste parasol over de dijk van de oude Maas stapten in de richting van de Riethoekst­raat. Ze verwittigd­en de politie van de zone Maasland. “Het is onvoorstel­baar hoe de vijf met drie grote parasols door Stokkem konden wandelen en met een voertuig ongehinder­d door de stad konden rijden”, zegt medewerker Didier Gouverneur. “Het gaat duidelijk niet om een grap of een vandalenst­reek. De dieven wisten hoe de parasols uit de grond gehaald konden worden en waar er camera’s in Stokkem hangen om ongezien weg te komen.”

 ?? FOTO MARK DREESEN ?? V.l.n.r.: Jeroen Tilkin, Didier Gouverneur en Frédérique Gouverneur van De Wissen op het lege terras bij de voet van de grote gestolen parasol.
FOTO MARK DREESEN V.l.n.r.: Jeroen Tilkin, Didier Gouverneur en Frédérique Gouverneur van De Wissen op het lege terras bij de voet van de grote gestolen parasol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium