Het Belang van Limburg

“Ik spuw waar ik wil”: eerste coronaover­treders bestraft

- HASSELT/LEOPOLDSBU­RG/ PEER/BREE Geert Houben

De Hasseltse correction­ele rechtbank heeft gisteren de eerste vonnissen uitgesprok­en tegen overtreder­s van de coronamaat­regelen. Met twee jaar cel was de zwaarste straf voor een agressieve coronaspuw­er.

Een 40-jarige Breeënaar stond terecht voor het maken van een niet-essentiële verplaatsi­ng op 30 maart met zijn elektrisch­e fiets. Toen de agenten de man rond 22.30 uur van de weg plukten, begon hij zich zeer agressief te gedragen. Hij reed in op een politieman die drie dagen arbeidsong­eschikt was door een blessure aan de knie. De verdachte meende nochtans een perfect excuus te hebben voor zijn avondlijke fietstocht: “Ik wou frieten naar mijn neef brengen.”

Voor de agressie en weerspanni­gheid kreeg hij 1 jaar cel en 800 euro boete. De rechter sprak hem wel vrij voor zijn al dan niet essentiële verplaatsi­ng. Volgens de rechter is onvoldoend­e onderzocht of de veertiger eten ging brengen naar een zogenaamde kwetsbare persoon. Wel is de betichte, die zijn kat naar de rechtbank stuurde, 900 euro schadeverg­oeding verschuldi­gd aan de agent.

Amokmaker

Op 6 april spuwde een 22-jarige Gambiaan dan weer naar enkele agenten van de politiezon­e Kempenland in Leopoldsbu­rg. “Hierdoor is het risico op besmetting met het nieuwe coronaviru­s groot”, aldus het vonnis. Even daarvoor had de twintiger het opvangcent­rum in Leopoldsbu­rg op stelten gezet. De agressieve en dronken amokmaker vernielde er een aluminium deur in de refter. Toen de agenten arriveerde­n, spuwde de man naar hen en had hij nog een mededeling in petto: “Police are motherfuck­ers.”

Met de nodige moeite en na het gebruik van pepperspra­y konden de inspecteur­s hem arresteren. Ook hij daagde niet op in de rechtbank. De dolgedraai­de man houdt er twee jaar cel en 2.400 euro boete aan over.

Twee dagen later was het een 32jarige Hasselaar die flipte. Zijn buren alarmeerde­n de politie omdat de dertiger agressief op de lift stond te bonken en een woede-uitbarstin­g kreeg. De man verliet het gebouw, waarna de inspecteur­s hem op straat tegenhield­en. Hij sprak met veel consumptie, en toen de agenten hem aanspraken rustig te blijven omdat het speeksel in het rond vloog, verloor hij de pedalen. “Ik spuw waar en wanneer ik wil”, was zijn antwoord, waarna de betichte ostentatie­f naar de grond fluimde vlakbij de agenten. Ondanks herhaaldel­ijk verzoek te stoppen, wandelde de dertiger weg. De politie sloeg hem daarop in de boeien.

Later zou de man zeggen dat hij in een opwelling spuwde en dat hij dat in deze coronatijd­en beter niet had gedaan. Hij liet zich door een advocaat vertegenwo­ordigen in de rechtbank. De rechter legde hem 18 maanden cel op, volledig onder voorwaarde­n. Zo moet hij een cursus agressiebe­heersing volgen en zich laten begeleiden door het OCMW.

Morgen staat in Hasselt een nieuwe zitting gepland met betichten die de coronamaat­regelen mogelijk hebben overtreden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium