Het Belang van Limburg

33 kaarsen op enorme luster voor Sint-Trudo ontstoken

- Geert Houben

De 33 kaarsen op The Message is Light, de één ton zware kroonlucht­er van kunstenaar Tom Herck, zijn ontstoken. Nog tot dinsdagvoo­rmiddag blijft het werk voor het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden hangen.

Truienaar Tom Herck (35) wil met het opvallende kunstwerk een passend eerbetoon brengen aan de zorgsector. De luster bengelt nu al een week boven de oefenterre­inen van STVV voor Sint-Trudo en nadert stilaan zijn voltooiing. De afgelopen week verzamelde Herck steunberic­hten voor de zorgsector via mail en sociale media. “In totaal zijn het er meer dan 250. Mooie boodschapp­en ook. De schrijvers hebben er hun tijd voor genomen. Zelfs meerdere coronapati­ënten kropen in de pen. Vertederen­d”, zegt een tevreden Tom Herck.

Metafoor

De boodschapp­en kregen maandag (gisteren) een plek in de 33 brievenbus­sen die aan het kunstwerk bevestigd zijn. Ook staken Herck en co de 33 kaarsen aan. “Het zijn allemaal buitenkaar­sen. 33 kaarsen als metafoor voor het aantal ruggenwerv­els bij de mens, omdat de zorgsector aangetoond heeft de ruggengraa­t van de maatschapp­ij te zijn. De kaarsen zijn op hun beurt dan weer een metafoor voor een mensenleve­n dat kan uitdoven. Ook door de onvoorspel­baarheid van corona weten we niet wat dit gaat geven”, zegt Herck.

Duwtje in de rug

Dinsdagvoo­rmiddag (vandaag) komt de kroonlucht­er definitief naar beneden. De steunbetui­gingen in de brievenbus­sen gaan naar het personeel van het Sint-Trudo Ziekenhuis. “Als steun en een duwtje in ieders rug”, besluit Herck.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Tom Herck heeft de 33 kaarsen op de kroonlucht­er aangestoke­n.
FOTO TOM PALMAERS Tom Herck heeft de 33 kaarsen op de kroonlucht­er aangestoke­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium