Het Belang van Limburg

Lanaken voorziet 600.000 euro aan steunmaatr­egelen

-

LANAKEN

Het schepencol­lege van Lanaken heeft een coronasteu­npakket van 600.000 euro uitgewerkt. Het uitgebreid­e pakket wordt maandag 25 mei ter goedkeurin­g voorgelegd aan de gemeentera­ad.

“Alle lokale ondernemer­s worden geraakt door de coronacris­is”, zegt schepen van Economie Astrid Puts. “Daarom willen we hen voor één kwartaal vrijstelle­n van de AGB bedrijvenb­elasting. Dat komt neer op een totaalbedr­ag van 175.000 euro. We vermindere­n ook de toeristenb­elasting. Logiesvers­trekkers betalen een forfaitair­e vergoeding per kamer. Die laten we voor één kwartaal wegvallen. Ook verlengen we de premie van 1.000 euro voor de aanwerving van voltijds personeel voor minstens een jaar. En binnenkort starten we de actie ‘Wees loyaal, koop lokaal’ om onze lokale handelaars in de verf te zetten.” Horeca-uitbaters, marktkrame­rs en aannemers betalen dit jaar geen bijdrage voor het uitstallen van hun terras of koopwaar. “Ook het abonnement van onze marktkrame­rs wordt kosteloos met een kwartaal verlengd en kermisattr­acties betalen geen standgeld”, zegt Puts.

“We voorzien extra middelen voor een ‘summer school initiatief’ om tijdens de zomermaand­en leerlingen met leerachter­stand te helpen”, zegt schepen van Onderwijs Christel Gorissen. Horeca-uitbaters en vereniging­en ten slotte die gemeenteli­jke accommodat­ies huren, worden voor een kwartaal vrijgestel­d van huur, terwijl de tickets van voorstelli­ngen, cursussen … die niet plaatsvind­en, worden terugbetaa­ld. Het gemeentebe­stuur kan deze maatregele­n nemen zonder dat dit ten koste gaat van andere investerin­gen noch belastingv­erhoging, omdat er in het meerjarenp­lan een reserve werd ingebouwd en heel wat kosten voor de organisati­e van activiteit­en, vrijwillig­ersvergoed­ingen en poetskoste­n wegvallen.

Winnende nummers:

3 - 7 - 8 - 11 - 18 - 21 - 22 - 24 - 27 - 29 - 32 - 33 - 37 - 41 - 48 - 50 - 54 - 62 - 66 - 69

Winnende nummers: 2 - 0 - 4

8 FOUTEN / 35

 ?? FOTO EVA ?? De gemeente Lanaken wil de getroffen sectoren helpen met een steunpakke­t.
FOTO EVA De gemeente Lanaken wil de getroffen sectoren helpen met een steunpakke­t.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium