Het Belang van Limburg

Schakelzor­gcentrum De Kroon sluit de deuren.

- Jozef Croughs

Na 48 dagen sluit Schakelzor­gcentrum De Kroon de deuren. Het werd opgericht om de druk op het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo op te vangen en de ziekenhuis­capaciteit zo veel mogelijk te vrijwaren.

Eind maart beslisten de dertien burgemeest­ers van de eerstelijn­szone Haspengouw en Zuid-Oost Limburg om een eerste schakelzor­gcentrum in Sint-Truiden op te richten. De Vlaamse regering gaf hiervoor goedkeurin­g op 29 maart en twee dagen later werden de eerste patiënten opgenomen. In het vroegere gebouw van WZC Madrugada kon het schakelzor­gcentrum snel opstarten dankzij de onmiddelli­jke toestemmin­g van de firma Orelia, de huidige eigenaar van de gebouwen.

Koninklijk bezoek

39 patiënten zijn sinds de opstart van het schakelzor­gcentrum in Sint-Truiden opgevangen. 24 van hen waren doorverwez­en vanuit het Sint-Trudo Ziekenhuis. De andere patiënten kwamen van andere ziekenhuiz­en in Limburg. 25 patiënten waren 75-plussers, de jongste patiënt was 27 jaar. Maandag 18 mei mochten de laatste vier patiënten het centrum verlaten. Koning Filip en Koningin Mathilde toonden hun interesse en brachten een virtueel bezoek aan De Kroon om alle medewerker­s een hart onder de riem te steken.

Voldoening

Het schakelzor­gcentrum heeft een enorme bijdrage geleverd in de opvang van Covid-19 patiënten en de medewerker­s kijken met veel voldoening terug op de voorbije periode.

 ?? HEMERIJCKX
FOTO KAREL ?? Na 48 dagen sluit Schakelzor­gcentrum De Kroon de deuren.
HEMERIJCKX FOTO KAREL Na 48 dagen sluit Schakelzor­gcentrum De Kroon de deuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium