Het Belang van Limburg

Week uitstel voor grote Limburgse markten

Veel grote Limburgse markten zullen deze week nog niet heropenen. De markten met meer dan 50 vaste marktkrame­rs worden nog zorgvuldig georganise­erd om alles veilig te laten verlopen.

- Sarah Rummens

Van de 13 grootste markten in Limburg kunnen er deze week maar 4 starten, die van Hasselt, Bilzen, Sint-Truiden en Zonhoven. De anderen gaan pas volgende week open.

Vorige vrijdag kregen de gemeentebe­sturen de concrete richtlijne­n voor de opening van de wekelijkse markten. Belangrijk­e voorwaarde is dat nog maximaal 50 marktkrame­rs toegelaten zijn. Voor vele gemeenten met grote markten kwam die informatie iets te laat om dit nog te kunnen organisere­n. In Diepenbeek ging gisteren de eerste markt in onze provincie open. (foto)

Veel grote markten worden uitgesteld naar volgende week. De stadsbestu­ren kregen afgelopen vrijdag concrete richtlijne­n en voorwaarde­n om de wekelijkse markten terug van start te laten gaan. Eén van die voorwaarde­n is dat er maar 50 marktkrame­rs zijn toegelaten op de markt. Voor veel steden die grote markten organisere­n kwam die informatie iets te laat.

Zij hebben meer dan 50 vaste marktkrame­rs. De organisati­e om elke kramer een eerlijke kans te geven op de markt verloopt niet overal even vlot. Van de dertien grootste markten in Limburg kunnen er deze week vier starten. Dit zijn Hasselt, Bilzen, Sint-Truiden en Zonhoven. De rest stelt het uit tot volgende week of zelfs tot juni.

Genk heeft de grootste markt in Limburg. Elke donderdag staan er 146 kramen in het stadscentr­um. Vanaf volgende week zullen dit er dus maar 50 zijn. De stad besloot om hen op te delen in drie groepen. Elke groep zal om de drie weken op de markt kunnen staan. “We hebben er rekening mee gehouden dat elke groep een gevarieerd aanbod verkoopt, zodat de bezoekers er nog steeds voor al hun boodschapp­en terecht kunnen”, vertelt schepen van economie Toon Vandeurzen (CD&V). De kleine versmarkt van zaterdag zal deze week wel gewoon plaatsvind­en.

Ook in Bree zal de markt vorm krijgen door een beurtrol. Voor de corona-uitbraak stonden er op de markt van Bree 95 vaste kraamuitba­ters. Er komt veel kijken bij de organisati­e van de nieuwe kleinere markt. “We zullen deze week nog niet klaar zijn met al de voorbereid­ingen”, vertelt schepen van markten Jo Vanderstee­gen (CD&V). “Op vrijdag 29 mei kunnen onze wekelijkse markten hopelijk van start gaan.”

Onverantwo­ord

Het bestuur van Heusden-Zolder heeft beslist hun tweewekeli­jkse multicultu­rele markt uit te stellen tot het einde van juni. “De markt laten doorgaan, zou onverantwo­ord zijn”, zegt schepen van economie Isabelle Thielemans (CD&V). De markt is een toeristisc­he trekpleist­er. In de zomer komen bezoekers van Brussel tot Nederland hier hun inkopen doen. “In de zomermaand­en staat de teller al snel op 10.000 bezoekers. We kunnen dit onmogelijk op een veilige manier organisere­n.” De markt van Heusden-Zolder

heeft 105 vaste kramers, en 50 die soms in de zomermaand­en op de markt staan. “Met een beurtrol zou elke kramer hier maar één keer om de zes weken kunnen werken.”

In verschille­nde steden kiezen sommige kramers er zelf voor om nog niet te starten. Dit zijn vooral mensen die behoren tot risicogroe­pen. In Peer lieten zeven kraamuitba­ters weten niet deel te nemen aan de markt van volgende week maandag. “Zij hebben ooit kanker gehad of hebben een lage weerstand. Hun gezondheid komt natuurlijk op de eerste plaats”, zegt schepen van lokale economie Sigrid Cornelisse­n (CD&V). Over het algemeen blijken de kraamuitba­ters tevreden dat ze terug mogen starten, maar er heerst ook een onzeker gevoel. Volgens de voorzitter van de Limburgse beroepsver­eniging van marktkrame­rs zijn de meningen verdeeld.

“Ze zijn tevreden dat de kleine markten direct kunnen openen, maar op de grote markten verliezen ze wel een deel van hun omzet door die beurtrolle­n”, legt Hilaire Briers uit. Elke verloren werkdag wordt wel gecompense­erd met een hinderprem­ie van 160 euro. “Het is natuurlijk wel een eerlijke regeling en de marktkrame­rs begrijpen dit ook, maar iedereen hoopt toch dat de situatie snel verbetert.”

 ??  ??
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? De markt in Diepenbeek ging intussen wel van start.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR De markt in Diepenbeek ging intussen wel van start.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium