Het Belang van Limburg

Moslims bleven tijdens ramadan in hun kot

“Probleemlo­os.” Zo omschrijft viroloog Marc Van Ranst het verloop van de ramadan tijdens de coronacris­is. “Dat moslims zich ondanks hun traditie streng aan de maatregele­n hebben gehouden, verdient een pluim.”

- Zahra Boufker

In normale tijden vieren moslims tijdens de ramadan elke avond na zonsonderg­ang de iftar. Na een dag vasten, eten en bidden ze dan samen met familie en vrienden. Daarvan kon dit jaar door de coronamaat­regelen geen sprake zijn. De moskeeën zijn nog steeds gesloten, dus zowel het gebed als de iftarmaalt­ijd kon enkel in huiselijke kring. “En de mensen hebben zich daar gediscipli­neerd aan gehouden”, zegt Marc Van Ranst. “Zowel de politiek als de lokale moslimvere­nigingen hebben fors ingezet om duidelijk te communicer­en over wat kan tijdens de ramadan. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Het is mooi om te zien dat de moslimgeme­enschap haar verantwoor­delijkheid heeft genomen. Zij hebben zich, ondanks de moeilijke periode en de hunker om samen te zijn, goed aan de regels gehouden. Chapeau! De curve blijft dalen en daar hebben de moslims hun steentje toe bijgedrage­n.”

Aangepaste rituelen

Er werd op voorhand beslist om een aangepaste invulling te geven aan de rituelen die normaal gangbaar zijn tijdens de ramadan. Zo hebben de Limburgse moskeeën meer dan 35.000 iftarmaalt­ijden en voedselpak­ketten verdeeld in de hele provincie. Nochtans was het een pijnlijke beslissing om de moskeeën dicht te houden, luidt het. “Vasten is een van de pijlers van de islam, tijdens de ramadan worden de moskeeën het drukst bezocht”, zegt Erkan Konak, voorzitter van de Selimye-moskee in Heusden-Zolder. “Maar we hebben het roer omgegooid en de maatregele­n ondersteun­d. In de plaats hebben we de focus gelegd op hulp voor minderbede­elden. We hebben maaltijden bezorgd aan vluchtelin­gen en aan mensen die het moeilijk hebben in de hele provincie. Daarbij hebben we geen onderschei­d gemaakt tussen moslims en andere medeburger­s.”

Wim Dries (Cd&V), burgemeest­er van Genk en voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, bevestigt dat de ramadan overal vrij rustig en zonder incidenten is verlopen. “Nu moeten we volhouden. Het einde van de ramadan mag geen aanleiding zijn om die goede resultaten te verknoeien. Laten we het dit weekend positief afsluiten.”

Startdatum eredienste­n

Op 23 of 24 mei eindigt de ramadan met het Eid-al-fitr of Suikerfees­t, het exacte moment wordt vrijdagavo­nd door raad van theologen in de moslimexec­utieve vastgelegd. “Spijtig genoeg is nu al duidelijk dat de moskeeën ook dan de deuren nog niet kunnen openen”, zegt voorzitter Mehmet Üstun. “Ook zullen alleen mensen die onder hetzelfde dak wonen aan het feest kunnen deelnemen. We roepen de mensen via onze dagelijkse streaming op om de afsluiting op een serene manier te beleven. We moeten de social distancing blijven respectere­n. Om gelovigen te ondersteun­en, verspreidt de Grote Moskee van Brussel opgenomen religieuze boodschapp­en van imams.” “We vragen wel dat de activiteit­en van eredienste­n straks geleidelij­k kunnen worden hervat, nu België de maatregele­n versoepelt. Met alle eredienste­n samen hebben we 29 mei en 5 juni voorgestel­d als startdatum. De Nationale Veiligheid­sraad zal zich hier binnenkort over uitspreken”, zegt Üstun.

“De curve blijft dalen en daar hebben de moslims hun steentje

toe bijgedrage­n”

Viroloog Marc Van Ranst

 ?? FOTO ZB ?? Het Beringse gezin Ergezen aan de iftartafel tijdens de eerste avond van de ramadan. De moslims bleven, ondanks hun tradities, gediscipli­neerd in hun bubbel tijdens de vastenmaan­d.
FOTO ZB Het Beringse gezin Ergezen aan de iftartafel tijdens de eerste avond van de ramadan. De moslims bleven, ondanks hun tradities, gediscipli­neerd in hun bubbel tijdens de vastenmaan­d.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium