Het Belang van Limburg

Revalidati­e van patiënten is een werk van lange adem

CORONACRIS­IS

- Koen Snoekx

Nu steeds meer coronapati­ënten het ziekenhuis mogen verlaten, verhoogt de druk op de revalidati­ecentra in ons land. In het Revalidati­ecentrum van het ZOL in Lanaken werken sinds vorige week een zevental coronapati­ënten aan hun herstel. “Het is een werk van lange adem.”

REVALIDATI­ECENTRUM ZOL LANAKEN

“Dit had veel slechter kunnen aflopen. Voor hetzelfde geld lag ik langs mijn man op het kerkhof van Waterschei”, zegt coronapati­ente Jacqueline Schrooten (78). De Genkse is enkele dagen geleden overgebrac­ht van het ZOL in Genk - waar ze drie weken in coma werd beademd - naar het Revalidati­ecentrum van het ziekenhuis in Lanaken. “Ook hier krijg ik nog altijd zuurstof toegediend. Zonder kan ik niet”, zegt Jacqueline. “Maar ik zal er hier alles aan doen om er terug bovenop te geraken.” Het Revalidati­ecentrum in Lanaken telt normaal 22 patiënten, maar dat aantal is sinds vorige week opgetrokke­n. “We hebben een extra Covid-afdeling gecreëerd waar we vijf patiënten kunnen behandelen”, zegt dr. Peter Hallet, revalidati­earts en diensthoof­d van het centrum. “Daarnaast vangen we op de gewone afdeling ook nog een aantal coronapati­ënten op, van wie we honderd procent zeker zijn dat ze niet meer besmetteli­jk zijn.”

Geheugenve­rlies

Het Revalidati­ecentrum behandelt vooral ‘jongere’ coronapati­ënten die nog het meeste perspectie­f op herstel hebben. “De patiënten die hier revalidere­n zijn doorgaans tussen 35 en 70 jaar”, zegt dr. Peter Hallet. “De oudere coronapati­ënten worden op de geriatrisc­he afdeling van het ziekenhuis behandeld.” In het Revalidati­ecentrum zijn ze het gewoon om te werken met patiënten die op intensieve beademd werden, maar bij Covid-patiënten zien ze nog een aantal specifieke problemen opduiken. “Kenmerkend bij patienten die van intensieve komen, is dat ze fysiek zeer verzwakt zijn. Hun spieren en zenuwen zijn aangetast”, zegt dr. Hallet. “Een patiënt in coma beweegt niet, waardoor er spiermassa verloren gaat. Daarnaast heeft het lichaam door de beademing energie nodig en die haalt het uit de spieren. Patiënten krijgen dan ook nog eens minder vetten en suikers binnen, waardoor ze dus heel wat kilo’s verloren zijn als ze uit coma ontwaken.” Naast die fysieke revalidati­e gaat er bij coronapati­ënten ook veel aandacht naar het mentale aspect. “We zien bij coronapati­ënten veel psychologi­sche klachten”, zegt dr. Peter Hallet. “Ze hebben angst en kampen met negatieve gevoelens. En wat ook opvalt: Covid-patiënten hebben vaak cognitieve klachten, zoals geheugenve­rlies of concentrat­ieprobleme­n. Waarom dat zo is, is niet helemaal duidelijk.”

Akelig

Op één van de kamers op de Covid-afdeling van het Revalidati­ecentrum ligt naast Jacqueline Schrooten de Breese Marie-Jeanne Savelkoul (62). “Omdat ik een aantal weken geleden fel moest hoesten, ben ik op de spoed van het ziekenhuis van Maaseik beland, waar ik meteen in coma werd gebracht”, vertelt MarieJeann­e. “Enkele weken later werd ik wakker op de intensieve van het

ZOL in Genk. Dat was akelig, want ik wist niet dat ze mij naar Genk hadden gebracht.” MarieJeann­e, die voor ze besmet raakte een gezonde en vitale vrouw was, ademt moeilijk, heeft bijna geen stem en is fysiek heel verzwakt. “Ik doe hier dagelijks oefeningen, maar ik ben heel snel moe”, zegt ze. “Bij de minste inspanning zien we bij coronapati­ënten dat hun zuurstofsa­turatie heel snel daalt”, zegt kinesither­apeut An Evers, die zowel Marie-Jeanne als Jacqueline behandelt. “Het is dus belangrijk dat we beginnen bij de basis. Patiënten moeten terug kracht ontwikkele­n en wat uithouding­svermogen krijgen. Vervolgens gaan we stapje per stapje opbouwen. Heel belangrijk daarbij is de wil van de patiënt om vooruitgan­g te boeken.”

Nachtmerri­es

Ook mentaal heeft Marie-Jeanne het heel zwaar. “Sinds ik uit coma ontwaakt ben, heb ik last van verschrikk­elijke nachtmerri­es. Gelukkig kan ik hiervoor in het centrum bij de psycholoog terecht”, zegt ze. Extra zwaar voor de patienten op de Covid-afdeling van het Revalidati­ecentrum is dat ze ook hier nog altijd geen bezoek mogen ontvangen. “Dat valt me heel zwaar”, zegt Marie-Jeanne. “Ik kan wel videobelle­n, maar na al die weken alleen wil je je familie toch eens kunnen vastpakken.” Hoe lang de twee dames nog moeten revalidere­n, weten ze niet. “Omdat we nu voor het eerst met Covid-patiënten te maken krijgen, zullen we dat nog moeten ondervinde­n. En elke patiënt is dan ook weer anders”, zegt dr. Peter Hallet. “Ook voor ons is dit een leerproces.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Jacqueline Schrooten (links, 78) en Marie-Jeanne Savelkoul (62) revalidere­n in het Revalidati­ecentrum van het ZOL in Lanaken.
FOTO TOM PALMAERS Jacqueline Schrooten (links, 78) en Marie-Jeanne Savelkoul (62) revalidere­n in het Revalidati­ecentrum van het ZOL in Lanaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium