Het Belang van Limburg

Reddingspl­an Merkel en Macron zet ‘zuinig’ Nederland onder druk

- Marc Van de Weyer

Het coronaplan van kanselier Merkel en president Macron verhoogt de druk op Nederland. De zwaarst getroffen zuidelijke landen zouden door de Europese Unie geleende miljarden als gift ontvangen. En daar was Den Haag altijd fel tegen.

Een aanbod uit Duitsland en Frankrijk dat moeilijk te weigeren is. Zo noemt de Nederlands­e krant NRC het voorstel van de Duitse kanselier Merkel en de Franse president Macron om een coronahulp­fonds van 500 miljard euro op poten te zetten. Het coronaplan zet Nederland onder zware druk om zijn verzet tegen financiële transfers op deze schaal op te geven. In het Duits-Franse voorstel haalt de Europese Unie als collectief met geld het gigantisch­e bedrag op de kapitaalma­rkten op. De Unie is ook als geheel verantwoor­delijk voor de terugbetal­ing van de leningen. Lidstaten zijn naar draagkrach­t aanspreekb­aar: ‘rijke’ aanzienlij­k meer dan ‘arme’. De door de coronacris­is zwaarst getroffen landen en regio’s krijgen het geld naar behoefte. Het werkwoord ‘krijgen’ is cruciaal. Het gaat niet om leningen onder voorwaarde­n maar om subsidies of giften. Al komt dat laatste woord niet voor in het concept van Merkel en Macron. Het plan kreeg maandag direct instemming van de EU-Commissie. Voorzitter Von der Leyen stoort zich blijkbaar niet aan het feit dat Berlijn en Parijs het gras voor haar voeten wegmaaien. Volgende week presenteer­t ze het eigen Commissiev­oorstel voor het hulpfonds. Ook ECB-voorzitter Lagarde steunt het plan van de Duits-Franse tandem, wat een sterke aanwijzing is dat het met allebei ‘doorgespro­ken’ is.

In Spanje en Italië klonken gisteren voorzichti­g positieve geluiden. Dat laatste land rekent al op 100 miljard giften. De Belgische regering ziet een plan “met de ambitie die Europa nodig heeft”, aldus minister van Financiën De Croo. Hij vindt wel dat het om een “mix van leningen en giften” moet gaan. De N-VA markeert haar ‘Noord-Europese’ eurorealis­me door het voorstel voor transfers zonder voorwaarde­n af te wijzen

Zuinige vier

Datzelfde afwijzende geluid klinkt uit Oostenrijk. Bondskanse­lier Kurz tekende meteen protest aan - na overleg met Nederland, Zweden en Denemarken, liet hij weten. De positie van deze groep lidstaten was ongewijzig­d, aldus Kurz. “We zijn bereid de zwaarst getroffen landen te helpen met leningen”, tweette hij gisteren. De ‘zuinige vier’ verzetten zich voor de coronacris­is tegen een verhoogde EU-meerjarenb­egroting en tegen elke vorm van Europees aangegane schuld. Sinds de crisis richt zich dat verzet tegen de door de zuidelijke lidstaten geëiste coronabond­s.

Ook de Duitse regering was daar (onder druk van haar achterban) tegen. Maar nu maakt Merkel een grote bocht die voor de ‘zuinige vier’ het verlies van een oppermacht­ige bondgenoot betekent. Vooral in Den Haag komt dat hard aan. Premier Rutte wist volgens Nederlands­e media niets van het voorstel. Het brengt hem ook intern in moeilijkhe­den. De Tweede Kamer steunde recent zijn afwijzing van coronabond­s met een ruime meerderhei­d. Ze zou een voorstel voor het ‘weggeven’ van Nederlands­e miljarden dus ook kunnen afwijzen. Aan de andere kant is er de pressie van Macron en vooral Merkel. De twee namen in hun voorstel ook een passage over een eerlijker belastings­telsel op. Een schot voor de boeg van Amerikaans­e techgigant­en, maar ook van een Europees belastingp­aradijs als Nederland.

 ?? FOTO BLONDET ELIOT/ABACA ?? De Duitse kanselier Merkel en de Franse president Macron willen een coronahulp­fonds van 500 miljard euro op poten zetten.
FOTO BLONDET ELIOT/ABACA De Duitse kanselier Merkel en de Franse president Macron willen een coronahulp­fonds van 500 miljard euro op poten zetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium