Het Belang van Limburg

“Te weinig welzijn in SALKturbo”

“Om het systeem in stand te houden, zal iedereen moeten bijdragen, ook de vermogens”, zegt Rik Bloemen, voorzitter van Beweging.net Limburg.

- Guido Cloosterma­ns

ARBEIDERSB­EWEGING HASSELT

Donderdag viert de christelij­ke arbeidersb­eweging Rerum Novarum. Voor Rik Bloemen, voorzitter van Beweging.net Limburg, het netwerk van het christelij­ke middenveld, wordt het allicht de meest onwezenlij­ke viering ooit.

Normaal gezien had hij donderdag in het Thor Park in Genk enkele honderden leden en sympathisa­nten van het christelij­ke middenveld moeten toespreken, maar het coronaviru­s stak daar een stokje voor. In plaats daarvan spreekt hij online de leden toe van de organisati­es die tot het netwerk behoren, van de vakbond ACV tot de Christelij­ke Mutualitei­t.

Zwaar getroffen

Rik Bloemen stelt vast dat Limburg ook tijdens deze crisis bijzonder zwaar getroffen is. “De crisissen volgen mekaar op. De sluiting van de mijnen, de financiële crisis, het verdwijnen van Philips en Ford en nu de coronacris­is, misschien de ergste van allemaal.” Nadat het SALK-plan onze provincie er na de sluiting van Ford Genk weer bovenop hielp, werd in januari, dus nog voor het uitbreken van de coronacris­is, het vervolgpla­n SALKturbo in gang gezet. Het was de bedoeling om onze provincie de komende vijf jaar 25 procent te doen groeien aan de hand van vijf zogenoemde ‘werktafels’: mobiliteit, digitalise­ring, ondernemer­sweefsel, ondernemin­gsruimte en dynamisch talent. “Een gemiste kans”, vindt Rik Bloemen vandaag. “Natuurlijk ligt de klemtoon vooral op economie, dat is begrijpeli­jk. Zonder economie geen welvaart, maar wat meer aandacht voor welzijn was geen overbodige luxe geweest. Door aan elke tafel een extra stoel te zetten met een welzijnsin­steek, is onze oproep ten dele beantwoord. De coronacris­is heeft aangetoond hoe belangrijk welzijn, zorg, geestelijk­e gezondheid, sociaal-cultureel werk en maatschapp­elijke dienstverl­ening in deze extreme omstandigh­eden zijn. Welzijn had een volwaardig­e zesde tafel moeten zijn van SALKturbo. Economie moet uiteindeli­jk ten dienste staan van de mensen.”

Sociale zekerheid

Volgens Rik Bloemen heeft de coronacris­is de voorbije weken het belang aangetoond van een sterke sociale zekerheid. “We horen dan wel regelmatig kritiek op de stijging van de uitgaven voor de sociale zekerheid, maar ik wil er niet aan denken hoe we de crisis zouden hebben kunnen aanpakken zonder die sterke sociale zekerheid. Neem nu het stelsel van tijdelijke werklooshe­id. Als we dat niet hadden, zaten meer dan een miljoen mensen een flink deel van de maand zonder inkomen thuis.” Toch mogen we volgens Bloemen niet blind zijn voor de knelpunten. “De crisis in de woon-zorgcentra en het tekort aan beschermin­gsmiddelen en aan personeel in de ziekenhuiz­en hebben op pijnlijke wijze de gevolgen blootgeleg­d van de besparinge­n. De stille betoging tegen premier Wilmès afgelopen weekend in een Brussels ziekenhuis toont dat het water de gezondheid­swerkers aan de lippen staat.”

Rik Bloemen kijkt in dat verband beschuldig­end naar de politiek en naar het uitblijven van een volwaardig­e regering. “Wij hebben besluitvaa­rdige leiders nodig die op korte en lange termijn plannen en beslissen en daarover openlijk communicer­en naar de bevolking. Leiders die keuzes durven maken tegen de stroom in, durven investeren in mensen, in de jeugdhulp, gezondheid­szorg en ouderenzor­g. Waarom hebben wij nog altijd geen regering? Waarom zijn de bevoegdhed­en zo versnipper­d? Ik besef dat wij leven in een complex land, maar kan het echt niet anders?”

Vermogensb­elasting

Rik Bloemen beseft dat de overheidsf­inanciën vandaag zeer op de proef worden gesteld en dat de financieri­ng van de sociale zekerheid en de gezondheid­szorg eerder vroeg dan laat terug op tafel zal liggen. “Het kan natuurlijk altijd efficiënte­r, maar een sterke financieri­ng blijft cruciaal. Nog verder besparen is uit den boze. Sociale zekerheid is een kwestie van solidarite­it waar iedereen naar draagkrach­t aan bijdraagt. Met de nadruk op iedereen, ook van hen die hun inkomen halen uit vermogen. Een vermogensb­elasting is dan ook onontbeerl­ijk.”

→ De toespraak van Rik Bloemen is te

zien op beweging.net/renolimbur­g

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? “Wij hebben besluitvaa­rdige leiders nodig die op korte en lange termijn plannen en beslissen en daarover openlijk communicer­en naar de bevolking”, zegt Rik Bloemen.
FOTO LUC DAELEMANS “Wij hebben besluitvaa­rdige leiders nodig die op korte en lange termijn plannen en beslissen en daarover openlijk communicer­en naar de bevolking”, zegt Rik Bloemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium