Het Belang van Limburg

Gemeente heeft plan klaar voor zandwinnin­g in Kaulille

- Guy Thuwis en Roger Dreesen

De gemeente Bocholt wil de komende 30 jaar nog ongeveer 200 hectare zand laten afgraven in Kaulille. De plannen zijn maandagavo­nd voorgestel­d aan enkele buurtbewon­ers. Volgende week krijgen alle inwoners een folder en wordt een online bevraging gehouden.

Het gemeentebe­stuur had normaal in maart een infomarkt gepland over ‘Zandcluste­r Kaulille’, het ruimtelijk uitvoering­splan dat zandwinnin­g aan de groeve Winters en op PRB-terreinen mogelijk moet maken. “Door corona was dit onmogelijk”, opent schepen Leo Cardinaels (N-VA). “Om geen tijd te verliezen is gekozen voor een virtuele videomarkt en bevraging van de bevolking. Die bevraging verloopt vanaf 1 juni tot en met 5 juni. Op de website plaatsen we ook een informatie­f filmpje over het zandprojec­t.” Studiebure­au Geosted gaf maandagavo­nd via een videoverga­dering met schepenen Leo Cardinasen. els en Erik Van Mierlo enkele buurtbewon­ers en actiegroep planPRBete­r een eerste inkijk in de plannen.

Plas

Natuurbesc­hermer Jos Gorssen (planPRBete­r) reageert ontgoochel­d op de voorstelli­ng. “Ze blijven stug volhouden”, zegt Gors

“Dit moet het pad effenen voor een gefaseerde ontbossing en ontzanding gedurende de komende dertig jaar. Dit over een oppervlakt­e van ruim 200 hectare, waarvan een 140-tal hectare bos. Voor de zone ‘Achterste Hostie’ (Winters) zijn de plannen ongewijzig­d. Richting 2050 is de bestaande plas ruim drie keer groter geworden, en is meer dan 40 hectare zone-eigen bos op landduinen verdwenen. Voor de voormalige PRB-terreinen (160 ha) zijn de plannen in 2018 licht bijgesteld en in beperkte mate afgestemd op biologisch zeer waardevoll­e bosbestand­en en erfgoedwaa­rden zoals de restanten van het Napoleonka­naal.” Voor de gedeelteli­jke ontzanding van PRB-terrein valt volgens Gorssen nog iets te zeggen omdat het industriet­errein moet gesaneerd en herbestemd worden.

Schuifspel

De inwoners van Bocholt krijgen vanaf volgende week een folder in de bus over het plan dat eind juni op de gemeentera­ad komt. “In de zomermaand­en hopen we het openbaar onderzoek te organisere­n”, zegt Cardinaels. “De definitiev­e goedkeurin­g is voorzien in het najaar.” Cardinaels verwijst naar de mogelijke tewerkstel­ling en de ontwikkeli­ng van 30 hectare kmo-zone. “Een opportunit­eit voor de gemeente op financieel vlak. Samen met de ontwikkeli­ng van zachte waterrecre­atie creëren we nieuwe natuur.” Schepen Erik Vanmierlo (SAMEN) wil vooral aandacht voor de mobiliteit en leefbaarhe­id in Kaulille en Lozen bij een eventuele zandwinnin­g. “De gemeente wil dat er werk wordt gemaakt van een ovonde in Kaulille centrum. We overleggen met AWV en de bevoegde minister Peeters.” De Vlaamse Bouwmeeste­r heeft intussen ook een scan mogen maken van de gemeente Bocholt. In zijn verslag stelt de Bouwmeeste­r dat “de zandwinnin­g in Kaulille als trekker wordt gebruikt van een ruimtelijk schuifspel, waardoor de herbebossi­ng en het weghalen van zonevreemd­e recreatie elders mogelijk wordt gemaakt.”

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? De Koel van Winters. De gronden rond deze voormalige zandwinnin­g zou men ook nog graag afzuigen.
FOTO ROGER DREESEN De Koel van Winters. De gronden rond deze voormalige zandwinnin­g zou men ook nog graag afzuigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium