Het Belang van Limburg

Waarom Preud’homme niet meer oogst op Sclessin

- Jürgen Geril

Michel Preud’homme (61) oogst altijd in zijn tweede jaar. Dan pakt hij gegarandee­rd een prijs: een beker of een titel. Het lukte eerder onder meer bij Standard, Club Brugge en AA Gent, maar dus niet bij zijn tweede passage bij de Rouches, waar hij afgelopen seizoen slechts vijfde werd én de kansen op toekomstig succes almaar kleiner worden. Daarom overweegt MPH een stap opzij te zetten als coach. Wij zochten uit waarom zijn succesform­ule niet (meer) aanslaat op Sclessin.

1 TE WEINIG TEGENGEWIC­HT

Toen Michel Preud’homme in 2018 terugkeerd­e naar Standard waren de verwachtin­gen enorm. Ricardo Sa Pinto had de beker gewonnen, maar MPH was god bij de fans. Een decennium eerder had hij de Rouches hun eerste titel in 25 jaar bezorgd en dat kunstje zou hij nog eens overdoen. Voorzitter Bruno Venanzi bombardeer­de hem niet alleen tot coach, maar ook tot technisch directeur en vicevoorzi­tter voor 1,5 miljoen euro bruto per jaar plus 70.000 euro per maand voor zijn bestuursfu­nctie. Preud’homme werd officieus baas op Sclessin. Alleen alles te zeggen hebben bij een is club nooit goed. Bij Club Brugge, bij Gent en zelfs tijdens zijn eerste periode in Luik had Preud’homme ook veel zeggenscha­p, maar kreeg hij altijd tegengewic­ht van sterke figuren als Mannaert/Verhaeghe, De Witte/Louwagie of Luciano D’Onofrio. Venanzi doet dat in zijn adoratie veel minder. Dat zorgt ervoor dat Preud’homme zich voor alles erg verantwoor­delijk voelt.

2 DE ERFENIS VAN SA PINTO

In zijn eerste seizoen was er nog het excuus dat Preud’homme in een woelige club was terechtgek­omen. Standard was vaak van coach gewisseld en Sa Pinto liet een chaotische groep spelers achter. Vaak werd gezegd dat die spelersker­n een fysieke achterstan­d had, maar dat viel mee. Standard boog regelmatig een achterstan­d om en daarvoor moet je conditione­el goed zijn. Wat wel klopte, was dat Preud’homme veel gestructur­eerdere en langere trainingen invoerde. Dat werd door veel spelers geapprecie­erd, maar vergde ook tijd. De strakke aanpak werkte niet altijd even goed voor eigenzinni­ge jongens als Carcela en Mpoku.

3 TE WEINIG BESLISSEND­E TRANSFERS

En eigenlijk moest Preud’homme vorige zomer opnieuw beginnen. Om financiële gaten te vullen, werden Marin (Ajax) en Djenepo (Southampto­n) voor vele miljoenen verkocht. De coach/sportief directeur/vicevoorzi­tter mocht zelf wel een nieuwe ploeg uitbouwen. Op de achtergron­d keek makelaar Mogi Bayat vaak toe. Maar het lukte niet om kampioenen­makers à la Izquierdo en Refaelov te vinden, zoals die er destijds wel rondliepen bij Club Brugge. Zo betaalde Standard 3,5 miljoen voor Avenatti, maar die viel tegen. Ook Anthony Limbombe bracht niet wat verwacht werd, net als Boljevic en keeper Milinkovic-Savic. Die laatste wilde Preud’homme zelfs kopen, maar het bleef bij een huur.

Amallah en Vanheusden en in mindere mate Vojvoda en Gavory waren wel aanwinsten, maar zij laten een ploeg niet wervelen. Ondanks alle investerin­gen, bleven de verhoopte resultaten uit.

4 TACTISCHE INPUT FERRERA WEG

Op papier had Standard een goeie basisploeg. Een ontbolster­ende keeper Bodart, defensiele­iders als Laifis en Vanheusden, een middenveld Bastien-Cimirot-Amallah… Maar wat vooral ontbrak, was een echte spits. Oulare was steevast geblesseer­d, Avenatti rendeerde niet, Cop was overbodig en Emond werd verkocht in januari. De kern was ook beperkt. Vanheusden moest vaak met pijn spelen.

Preud’homme probeerde dat op te vangen met ingenieuze tactieken. Dat lukte bijvoorbee­ld tegen KRC Genk - toen hij Genk-coach Wolf compleet schaakmat zette -, maar soms mislukte het ook. Op Anderlecht speelde hij zo behoedzaam omdat hij niet wilde afgetroefd worden door Kompany dat Standard toch verloor.

Het afgelopen seizoen viel ook de tactische input van Emilio Ferrera weg. Die was in het eerste jaar nog assistent en organiseer­de strakke tactische trainingen, maar werd vorige zomer vervangen door Mbaye Leye. Ferrera zat soms niet op dezelfde golflengte als Preud’homme, maar was wel een goed klankbord. Leye is veel meer een peoplemana­ger dan een meester-tacticus.

5 WEINIG JEUGD DIE KLAARSTAAT

Omdat Standard het financieel moeilijk heeft, zullen de Rouches meer moeten inzetten op eigen jeugd. Maar er staat weinig klaar. De grootste talenten zitten bij de U16, maar zij zijn nog niet klaar voor het grote werk.

Voeg daarbij dat ook toptalent Vanheusden wellicht zal weggaan en Preud’homme beseft dat het volgend seizoen moeilijk wordt om de grote ambities waar te maken. Dan werkt hij misschien liever achter de schermen als sportief directeur/vicevoorzi­tter om een nieuwe coach - pakweg Felice Mazzu - bij te staan.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium