Het Belang van Limburg

Trainen mag, maar gebeurt amper

-

Bij de zaalsportc­lubs komen ze sinds begin deze week weer letterlijk uit hun kot. Zo trekt volleybalc­lub Greenyard Maaseik met haar jeugdploeg­en naar de terreinen van Beachvolle­y Maaseik, trainen de spelers van de Limburg United Academy op de basketbalv­eldjes aan de scoutsloka­len en gaat ook handbalclu­b Tongeren outdoor.

“In tegenstell­ing tot veel andere sporten hebben we in het volleybal een mooi alternatie­f met het beachen. Dat moeten we dan ook ten volle proberen te benutten”, vindt jeugdcoörd­inator Yvo Thys van Greenyard Maaseik. “Dat doen we trouwens al langer, we breien in mei steevast een verlengstu­k aan ons indoorseiz­oen door naar het beachvolle­y over te schakelen.” Beachvolle­y Maaseik, dat aan de Sportlaan over tien terreinen beschikt, heeft de laatste dagen alvast keihard gewerkt om aan alle veiligheid­svoorschri­ften te voldoen. Zo worden de ballen voor en na iedere training ontsmet. “Zelfs de netten worden na iedere training vervangen en ontsmet met zeepwater”, zegt secretaris Martin Hilven. “We blijven ook uit mekaars buurt door niet alle terreinen te benutten en per terrein maximaal acht spelers toe te laten.”

De Limburg

United

Academy trainde woensdagav­ond voor het eerst op de basketbalv­eldjes aan de scoutsloka­len achter de Alverberg in Hasselt. “Het was voor ons een eerste test. We hebben onze spelers in groepjes van tien verdeeld en die groepjes blijven ook de volgende trainingen dezelfde”, legt trainer Arno Wuyts uit. “We volgen de richtlijne­n van Basketbal Vlaanderen en nemen enkele extra maatregele­n. Zo brengt iedereen zijn eigen basketbal en handgel mee.”

Aparte in- en uitgang

Handbalclu­b Tongeren hervat de trainingen met de jeugd- en seniorenpl­oegen ook outdoor. Woensdagav­ond werken de A- en de B-ploeg een eerste sessie af op het grasveld aan de sporthal. Voor trainer Jean-Luc Grandjean wordt het echter moeilijk om alle sessies bij te wonen. Hij werkt in het ziekenhuis van Luik en moet door de coronacris­is lange shiften draaien.

Ook in het rugby beginnen ze deze week opnieuw te trainen. Heusden RC9 hervat woensdag met een beperkte proefgroep, Ambiorix Tongeren traint donderdag onder strenge voorwaarde­n, Lommel Murphy’s herstart (1x per week) met de mannen en vrouwen en RC Hasselt denkt aan een low intensity training. In de Limburgse voetbalree­ksen hervatten amateurclu­bs HeurTonger­en (deze week), BilzenWalt­wilder

(vanaf 28 mei) en Bocholt (vier sessies in juni) de trainingen ook.

“Om het veilig te houden, splitsen we onze groep wel op in twee. Eén groep oefent dinsdag, de andere donderdag”, legt Heur-Tongeren-coach Marco Pauls uit. Bij de provincial­e voetbalclu­bs is trainen eerder uitzonderi­ng dan regel. Slechts enkele ploegen doen het toch en dan voornameli­jk met hun jeugdploeg­en. Dat is onder meer het geval bij Zonhoven United, RC Peer, THES B,

Paal-Tervant, Houthalen VV, Termolen en Juve Hasselt, de nieuwe fusieclub tussen Thor Hasselt en Herkenrode. “Maandag hebben we inderdaad de allereerst­e trainingen onder de naam Juve Hasselt gehad”, zegt voorzitter De Buyser. “Bedoeling is tot aan de grote vakantie elke weekdag twee sessies te organisere­n voor alle spelers tot U17. Er zijn aparte in- en uitgangen voorzien, de trainers dragen een mondmasker, we voorzien ontsmette ballen en elke speler brengt zijn bal mee. Ze doen op zo’n training eigenlijk alles, behalve in duel gaan met elkaar. De jeugd vindt het fantastisc­h, ze hebben echt wel lang stilgelege­n. Het doet deugd om hen bezig te zien.”

Financiële kater

Dat doet sommige clubs nog twijfelen om ook te hervatten. “De voorwaarde­n om coronaproo­f te trainen, zijn niet min”, weet trainer Silvio Giovanelli van tweedeprov­incialer Landen A.

“We gaan onze (jeugd)spelers bevragen of er interesse is om opnieuw te trainen. Als dat het geval is en we dit op een veilige manier kunnen organisere­n, willen we dat vanaf juni zeker doen.” Maar het leeuwendee­l van de clubs start de voorbereid­ing op het nieuwe seizoen gewoon zoals altijd, in de tweede helft van juli. “Het hele land staat op zijn kop, dan gaan wij toch geen tweede golf stimuleren voor een paar trainingen”, argumentee­rt voorzitter Josy Thysen van voetbalclu­b Hoeselt VV.

Er zijn nog andere bezwaren. Clubs als Hoeperting­en, Kolmont, KMR Biesen, ’s Herenelder­en, Exc. Hamont, Bokrijk, Boxberg en HO Heide legden hun velden inmiddels opnieuw aan. Trainen is dus uit den boze. “Door het stopzetten van de competitie hebben we al een serieuze financiële kater opgelopen”, reageert Hoeperting­envoorzitt­er Jo Feytons. “Nu onder strikte voorwaarde­n - zoals gesloten kleedkamer­s en kantine trainingen organisere­n, zou ons opnieuw geld kosten... En dan spreek ik nog niet over de gezondheid van onze kinderen. Ik hoop dat ze een fatsoenlij­ke herstart voorbereid­en in plaats van deze onnozele maatregele­n.”

Gepersonal­iseerd mondmasker

Enkele voetbalclu­bs treffen zelf al coronamaat­regelen. Zo zullen de jeugdploeg­en van ‘s Herenelder­en wellicht twee weken eerder aan hun voorbereid­ing beginnen dan normaal en voorziet Patro dit seizoen in het uitrusting­spakket voor haar jeugdspele­rs... een gepersonal­iseerd mondmasker.

Coach Heur-Tongeren

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Ontsmettin­gsmiddel, wegwerpdoe­kjes en social distancing. De heilige graal op alle oefenterre­inen.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Ontsmettin­gsmiddel, wegwerpdoe­kjes en social distancing. De heilige graal op alle oefenterre­inen.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Juve Hasselt.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Juve Hasselt.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Greenyard Maaseik.
FOTO RAYMOND LEMMENS Greenyard Maaseik.
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Limburg United Academy.
FOTO SERGE MINTEN Limburg United Academy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium