Het Belang van Limburg

Maaseik shopt opnieuw in Iran

- VOLLEYBAL EUROMILLIO­NS LEAGUE Jürgen Schrooten

Greenyard Maaseik gaat de Iraanse toer op. Na spelverdel­er Javad Karimi trok de landskampi­oen met Amir Hossein Esfandiar (21, receptie-hoek) een tweede Iraanse internatio­nal aan.

Amir Hossein Esfandiar (2m09) speelde tot nog toe alleen in eigen land: vier jaar bij topclub Kalleh Mazandaran en één seizoen bij Paykan Teheran, waar hij nog samenspeel­de met Karimi. Het is dankzij diezelfde Karimi dat Maaseik Esfandiar in het vizier kreeg.

“Na het vertrek van Zimmermann naar Perugia moesten we op zoek naar een nieuwe spelverdel­er”, vertelt coach Joel Banks. “Ik heb toen heel veel video’s bekeken. Onder andere van Karimi, die we uiteindeli­jk ook hebben binnengeha­ald. Tijdens die scouting is mijn oog ook op Esfandiar gevallen. Ik kende hem wel al van naam, maar raakte ook meteen gecharmeer­d door zijn niveau. Zo simpel is het. Het is dus zeker niet zo dat we nu bewust in Iran gaan shoppen. Als je denkt dat de spelers ginds goedkoper zijn, zit je mis. Ik kan je verzekeren dat Karimi en Esfandiar in eigen land meer verdienen dan bij ons. Maar ze koesteren een Europese droom. Maaseik is in dat opzicht een ideale springplan­k voor die gasten. Andersom passen zij perfect bij onze visie: met jonge talentvoll­e spelers werken. Het is dus een winwinsitu­atie.”

Nummer 8 van wereld

Esfandiar gooide met de nationale jeugdploeg­en al hoge ogen. Zo werd hij in 2014 op de Aziatische U18-kampioensc­happen tot ‘Beste hoekaanval­ler’ uitgeroepe­n. Als 15-jarige! Iets wat hij nog eens overdeed in 2016 (Aziatisch kampioensc­hap U20), 2017 (WK U19), 2018 (Aziatisch kampioensc­hap U20) en 2019 (WK U21). “Iran is een topland in het volleybal. Het staat niet voor niets achtste op de wereldrang­lijst”, zegt Banks. Ter vergelijki­ng: België staat op de 19de plaats. “Een jaar of drie geleden was de Iraanse Liga ook supersterk. Er zat toen veel geld, waardoor ze veel buitenland­se toppers (o.a. Simon Van de Voorde, nvdr.) konden lokken.

Dat is nu wel geminderd. Nu lonken de Iraniërs naar Europa.”

Zich thuisvoele­n

Zowel Karimi als Esfandiar speelden nog nooit voor een buitenland­se club. Van Iran naar België, het is een grote stap. “Ik heb dan ook contact opgenomen met trainers die al met hen gewerkt hebben”, zegt Banks. “En ook met Milad Ebadipour, een Iraniër die voor het Poolse Belchatow speelt. Ik heb hem gevraagd hoe groot de uitdaging is, hoe we die jonge kerels kunnen helpen om zich hier thuis te voelen. Nu ja, Maaseik is sowieso al een heel open en gemoedelij­ke club. Dat loopt dus wel los. De taal is ook geen probleem. Ik heb al meerdere videocalls gevoerd met Karimi en Esfandiar. Hun Engels is prima. Kortom, ik ben blij met hun komst. Iraanse volleyball­ers staan bekend als harde werkers, als gasten die vooruit willen. Ik kijk er dan ook naar uit om met deze twee jonge talenten te werken.” Het Maaseikse plaatje voor komend seizoen geraakt daarmee stilaan rond. De landskampi­oen moet nu enkel nog op zoek naar twee middenmann­en en nog een extra receptie-hoekspeler.

Oh ja, coach Banks moet zijn contract ook nog altijd verlengen. “Dat komt binnenkort wel in orde”, verzekert hij.

 ?? FOTO FIVB ?? Amir Hossein Esfandiar: een reus van 2m09.
FOTO FIVB Amir Hossein Esfandiar: een reus van 2m09.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium