Het Belang van Limburg

En zo gebeurt het

-

Bij een enorme crisis, tijdens een buitenmati­ge ramp of na een nooit gezien drama, draai je om. Dat is een van de wetten van goede journalist­iek. Laat je niet betoveren door de waan van de dag, de scoop van de week of het nieuws van de maand. Ga rustig zitten, kijk rond en wacht. Want het is daar, buiten de radar van iedereen, dat de dingen gaan gebeuren. Wie goed kijkt, ziet na een tijdje dat er van alles beweegt aan de horizon, dat er zich iets roert boven de wolken en dat er zelfs wat schuifelt onder onze neus. COVID-19 is zo een fenomeen dat iedereen verblindt voor dingen die op dat moment in haar schaduw gebeuren. Goed getimed, en buiten het zicht, omdat iedereen in de greep is van de pandemie. Meestal gaat het om zaken die niet gelukkig maken, die bruuskeren, die het zonlicht niet verdragen en de belangen dienen van enkelen. Omdat COVID-19 al die dingen tegelijker­tijd doet, merken we nauwelijks dat die dingen gebeuren. Of we hebben de kracht niet om te reageren als ze toch ontdekt worden.

Zo gebeurt het dat er plots enorme vlotten van meer dan 100 vissersbot­en de viswateren ten zuiden van Argentinië letterlijk leegvissen. Vijftig ton vis per dag afgevoerd onder het maanlicht en buiten het zicht van satelliete­n. In Brazilië stuurt de president troepen naar het Amazonewou­d om het te beschermen. Satellietb­eelden onthullen echter dat de vernietigi­ng van het woud ongekende proporties heeft aangenomen, niet zonder hulp van diezelfde troepen. En ook bij ons wordt een ernstig debat over het wel of niet bewaren van waardevol natuurgebi­ed gemakkelij­kheidshalv­e overgeslag­en. Intussen gaat de oorlog in Syrië ongehinder­d door en dreigt er hongersnoo­d in grote delen van Afrika. Internetpo­rno kent een ongekend succes en niemand die nog ziet hoe dit netwerk zich globaal aan het vertakken is. Ondertusse­n maken de WHO, de USA en Europa zich kwaad op China, een grootmacht die antwoordt met de smakende belofte een vaccin te zullen schenken aan de hele wereld. Trump verkondigt intussen de oplossing al lang gevonden te hebben in Chloor en Hydroxychl­oroquine. Een opeenvolgi­ng van rariteiten die we zo gewoon zijn gaan vinden. En dat van onze zogenaamde wereldleid­ers die beloven te bouwen aan een duurzame wereld. Het lijkt wel een toneelstuk, met een zoeklicht dat enkel de hoofdrolsp­elers belicht en onze blik zo afleidt van de wereld. Het gevaar is dat dit soort schijnvert­oningen ons verblindt. Dat we niet meer zien wat er werkelijk gebeurt. Terwijl COVID-19 ons ook net met een vergrootgl­as de nood aan respect voor de andere en aan het nemen van echte verantwoor­delijkheid toont. De spiegel die zegt dat we op zoek moeten naar nieuwe systemen en geëngageer­de mensen. Het is aan ons om te bepalen hoe en waar we naar kijken.

COVID-19 is zo een fenomeen dat iedereen verblindt voor dingen die op dat moment in haar schaduw gebeuren. Goed getimed, en buiten het zicht, omdat iedereen in de greep is

van de pandemie

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium