Het Belang van Limburg

Stukje strand in Oostende kan alleen nog na reserverin­g

De stad Oostende zet een reservatie­systeem op poten voor haar drukste stranden. Bewoners, hotelgaste­n en tweedeverb­lijvers krijgen voorrang.

- Dominique Jauquet en Jeroen Deblaere

KUSTTOERIS­ME OOSTENDE

De ‘strandpas’ waar de voorbij weken zoveel om te doen was, komt er nu toch. Al wil de Oostendse burgemeest­er Bart Tommelein (Open Vld) dat woord niet gebruiken. Maar in het strandplan dat hij gisteren voorstelde, staat wel degelijk dat een reservatie­systeem op poten gezet zal worden. Concreet zal je voor de drukste zones in Oostende – van de rode blokken op het Zeeheldenp­lein tot het Thermae Palace Hotel – op voorhand moeten boeken. En de plaatsjes zijn beperkt. “Normaal is er ruimte voor 50.000 mensen, nu zal dat beperkt worden tot 30.000”, zegt Tommelein. “Vol is vol: een beach team zal samen met de strandpoli­tie alles in het oog houden.” De andere Oostendse stranden in Mariakerke, Raversijde en op de Oosteroeve­r zijn wel nog vrij toegankeli­jk.

Eerst de Oostendena­ars

Straks leggen we dus massaal onze virtuele handdoek op de strandstoe­len. Maar hoe dat precies in zijn werk zal gaan, hangt af van het reservatie­systeem dat nog gebouwd moet worden. Zeker is dat je geen vaste plaats zal kunnen kiezen. De stad rekent een ruimte van 10 vierkante meter per persoon en berekent op basis daarvan het aantal toegelaten badgasten in een zone. Eens binnen kiest iedereen zijn plaatsje uit. “We raden wel het gebruik van strandzeil­en aan, ideaal om je ruimte af te bakenen”, zegt Tommelein. “Er komen ook extra concessies op het strand om er te verkopen en te verhuren.”

Blijft de vraag: wie mag er dan op het strand? Organiseer­t Oostende elke dag een ticketverk­oop waarbij half Vlaanderen achter zijn pc zit? “Oostendena­ars, tweedeverb­lijvers, hotelgaste­n en vakantiehu­urders zullen voorrang hebben”, zegt Tommelein. “Als Club Brugge een wedstrijd in een half stadion moet organisere­n, zal men ook voorrang geven aan de abonnees.” Toch benadrukt hij dat dagjestoer­isten welkom blijven. “We willen zo veel mogelijk mensen ontvangen, maar op een veilige manier.” Wie geen plaatsje kon bemachtige­n, kan nog steeds terecht op de andere, minder drukke stranden van de stad. Is zo’n reservatie­systeem waarbij een inwoner meer recht heeft op het strand dan een ‘gewone’ Belg wel wettelijk? “Het zal enorm afhangen van hoe dat concreet uitgewerkt wordt”, zegt professor in de rechten Stefan Sottiaux (KU Leuven). “Als de dagjestoer­ist altijd als laatste moet aansluiten, zal dat moeilijk zijn. Mogelijk zal de Raad Van State zich na een klacht moeten uitspreken of het beginsel van gelijkheid en de gelijke toegang van openbaar domein niet geschonden zijn. En 100 procent zeker wat daar het oordeel zal zijn, ben je niet.”

Wat doet de rest?

Oostende is niet de enige kuststad die een reservatie­systeem wil uitrollen, ook Bredene werkt daaraan. Middelkerk­e, Zeebrugge, Knokke-Heist, Nieuwpoort, De Panne en Koksijde zijn het alvast niet van plan, Blankenber­ge twijfelt nog. Elke kustgemeen­te werkt sowieso aan zijn eigen strandplan met maatregele­n om de veiligheid te garanderen, van cabriocabi­nes tot kleurcodes.

Er komt wel een algemeen monitoring­systeem dat iedereen op de hoogte zal houden van de drukte op de stranden. Dat systeem wordt ondergebra­cht in het Vlaamse platform van toerismemi­nister Zuhal Demir (N-VA). “Daar zal je kunnen ingeven dat je met een gezin van vijf iets wil doen aan het water”, klinkt het op haar kabinet. “Oostende zal dan mogelijk te druk zijn, maar Zeebrugge misschien niet.”

 ??  ?? Proefopste­lling van ligbedden en winddoeken, op ‘corona-afstand’.
Proefopste­lling van ligbedden en winddoeken, op ‘corona-afstand’.
 ?? FOTO BELGA ?? “Oostendena­ars, tweedeverb­lijvers, hotelgaste­n en vakantiehu­urders zullen voorrang hebben bij het reserveren van een plaatsje op twee stranden in Oostende”, zegt burgemeest­er Bart Tommelein.
FOTO BELGA “Oostendena­ars, tweedeverb­lijvers, hotelgaste­n en vakantiehu­urders zullen voorrang hebben bij het reserveren van een plaatsje op twee stranden in Oostende”, zegt burgemeest­er Bart Tommelein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium