Het Belang van Limburg

Ook in beroep geen vergunning voor megakippen­stal van Kipster

Het Nederlands­e bedrijf Kipster krijgt ook in beroep geen vergunning om in Wijchmaal een stal voor 48.000 legkippen te bouwen. Kipster wou zijn concept van de milieu- en dierenvrie­ndelijke kippenboer­derij ook in België lanceren, maar stootte op heel wat b

- RUIMTELIJK­E ORDENING PEER Geert Van Baelen

Kipster had vorig jaar een omgevingsv­ergunning aangevraag­d voor het bouwen van twee stallen van telkens 24.000 kippen in de Bovenstest­raat in Wijchmaal. Hun ‘diervriend­elijke en milieuvrie­ndelijke kippenboer­derij van de toekomst’ beloofde aanvankeli­jk een innoverend project te worden voor Limburg. Maar buurtbewon­ers zetten algauw vraagteken­s bij de gevolgen voor de leefkwalit­eit en vreesden voor zware vrachtwage­ns op de lokale landelijke wegen in het gebied. Ook de stad Peer zag sommige milieutech­nische en stedenbouw­kundige aspecten liever beter uitgeklaar­d en gaf uiteindeli­jk een negatief advies voor het project. De deputatie weigerde in november de vergunning en Kipster ging in beroep bij minister Zuhal Demir (N-VA). Die heeft nu op haar beurt de vergunning geweigerd voor de realisatie van het grootschal­ige pluimveebe­drijf omdat de aanvraag strijdig wordt bevonden met de goede ruimtelijk­e ordening. Ook is het niet uitgeslote­n dat het bedrijf een invloed heeft op het vogelricht­lijngebied in de omgeving. Kipster krijgt wel een vergunning om op de betrokken percelen bestaande stallingen en de bedrijfswo­ning van een voormalig melkveebed­rijf af te breken. Maar de kans is klein dat het hiervoor nog interesse heeft, als het niets in de plaats mag zetten.

Inplanting

Burgemeest­er Steven Matheï (CD&V) bevestigt dat de vergunning in beroep werd geweigerd. Nochtans werd het ambitieuze project aanvankeli­jk bij de eerste voorstelli­ng enthousias­t onthaald als een baanbreken­de meerwaarde voor de landelijke gemeente. “Voor het concept valt zeker iets te zeggen, maar een juiste inplanting vinden is ook belangrijk”, reageert Matheï. “Er waren toch al snel enkele belangrijk­e aandachtsp­unten, zoals de ontsluitin­g van het bedrijf. Daarnaast lagen in de projectzon­e de woning en het eigenlijke bedrijfsge­deelte te ver uit elkaar. Dat zou op termijn het risico inhouden dat er woongebied ontstaat in landbouwzo­ne.”

Kipster kan tegen deze weigering nog wel in beroep gaan bij de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen.

 ?? FOTO STEFAN KOOPMANS ?? Ruud Zanders wilde een milieuvrie­ndelijke stal voor legkippen bouwen in Wijchmaal. “Voor het concept valt iets te zeggen, maar de juiste inplanting is ook belangrijk”, zegt burgemeest­er Matheï.
FOTO STEFAN KOOPMANS Ruud Zanders wilde een milieuvrie­ndelijke stal voor legkippen bouwen in Wijchmaal. “Voor het concept valt iets te zeggen, maar de juiste inplanting is ook belangrijk”, zegt burgemeest­er Matheï.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium