Het Belang van Limburg

Limburgse ziekenhuiz­en vragen extra geld van federale overheid

- Koen Snoekx en Liliana Casagrande

Omdat Limburg door de coronacris­is het zwaarst getroffen is, vragen de zeven ziekenhuiz­en extra financiële steun. De federale overheid voorziet 1 miljard euro. “Bij de verdeling van die steun roepen we de overheid op om geen rekening te houden met het aantal bedden maar wel met de reële kosten die onze ziekenhuiz­en gemaakt hebben”, zegt dr. Yves Breysem, algemeen directeur van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt.

LIMBURGSE ZIEKENHUIZ­EN HASSELT

De zeven Limburgse ziekenhuiz­en stuurden gisteren een gezamenlij­ke boodschap uit om de ernst van de financiële gevolgen van de epidemie te benadrukke­n. Hun boodschap is duidelijk: omdat Limburg de zwaarst getroffen provincie is in deze coronacris­is, willen onze ziekenhuiz­en extra compensati­es van de federale overheid. Die voorziet 1 miljard euro om de lasten van de ziekenhuiz­en op te vangen. “We willen dat de overheid bij de verdeling geen rekening houdt met het aantal bedden per ziekenhuis maar wel met de reële kosten die onze ziekenhuiz­en tijdens deze crisis gemaakt hebben”, zegt dr. Yves Breysem, algemeen directeur van het Jessa in Hasselt. “Limburg kent in verhouding met het aantal inwoners het hoogste aantal patiënten die besmet zijn met Covid-19, het hoogste aantal patiënten op intensieve zorgen en helaas ook het hoogste aantal overlijden­s. Omdat wij in Limburg de zwaarste lasten moeten dragen, vragen wij voor onze ziekenhuiz­en dan ook een evenredige financiële compensati­e.”

Donkerrood

Op de piek van de crisis waren er in Jessa zestien corona-afdelingen operatione­el, waarvan vijf intensieve diensten. “Omdat de crisis heel snel in Limburg toesloeg hebben we zo’n twee maanden geen normale activiteit­en gehad, terwijl een groot stuk van de financieri­ng van een ziekenhuis uit die activiteit­en komt”, zegt directeur Yves Breysem. “Daarnaast zijn er ook kosten voor de behandelin­g van Covid-patiënten, bijvoorbee­ld de aankoop van beschermin­gsmiddelen. Daar komt bij dat de ziekenhuis­sector structuree­l ondergefin­ancierd is en de ziekenhuiz­en nog bijkomende kosten hebben, zoals bijvoorbee­ld de pensioenla­sten. En ondertusse­n moeten ze ook nog eens sparen voor een nieuwbouw, zoals wij hier doen in Jessa. Het zal dan ook niet verbazen dat de jaarresult­aten van menig ziekenhuis donkerrood zullen kleuren.” Ziekenhuiz­en in regio’s die minder getroffen zijn, konden volgens Breysem wel kosten besparen. “Omdat er minder activiteit was, konden ze personeel op tijdelijke werklooshe­id zetten of overuren laten opnemen. Maar in Limburg is dat niet aan de orde.” “In Sint-Truiden zijn we al heel vroeg in het oog van de coronastor­m beland”, zegt dr. Raf Lippens, algemeen directeur van SintTrudo. “Om plaats te maken voor de verzorging van coronapati­ënten hebben wij onze reguliere activiteit­en al heel vroeg in de crisis moeten afbouwen, nog vóór de overheid hierover met richtlijne­n kwam voor alle ziekenhuiz­en. Daarnaast hebben we ook buiten het ziekenhuis maximale inspanning­en geleverd, zoals hulp bij het opzetten van de pre-triagepost door de huisartsen en het schakelzor­gcentrum. Dat is niet zo evident voor een kleiner ziekenhuis als het onze.”

Niet definitief

De woordvoerd­er van federaal minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) laat weten dat de definitiev­e regels voor de verdeling van het voorschot van 1 miljard euro nog definitief vastgelegd moeten worden. Dat voorschot dient om de normale werking van een ziekenhuis te financiere­n. Momenteel is men bezig met een bevraging over de reële impact van Covid-19. Daarbij wordt rekening gehouden met de inspanning­en die de ziekenhuiz­en hebben geleverd: het aantal patiënten, de verblijfsd­uur en de zorg die ze nodig hadden. Een werkgroep brengt dit nu in kaart, de sector wordt hier ook bij betrokken.

 ?? FOTO BELGA ?? Sint-Trudo is al heel vroeg in het oog van de coronastor­m beland. “Om plaats te maken voor coronapati­ënten hebben we onze reguliere activiteit­en moeten afbouwen nog vóór de overheid met richtlijne­n hierover kwam.”
FOTO BELGA Sint-Trudo is al heel vroeg in het oog van de coronastor­m beland. “Om plaats te maken voor coronapati­ënten hebben we onze reguliere activiteit­en moeten afbouwen nog vóór de overheid met richtlijne­n hierover kwam.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium