Het Belang van Limburg

Genkse zomer zonder festivals maar met veilige terrassen

De Genkse zomer zet sterk in op de horeca. Met ‘Iedereen terrast’ wil de stad de heropstart van de horeca veilig organisere­n en extra ademruimte geven aan de uitbaters.

- Chris Nelis

Negen weken geleden werden de laatste pintjes getapt en gerechten geserveerd. Door de coronacris­is moesten de horecazake­n noodgedwon­gen de deuren sluiten. Ondanks de overheidsp­remie die de schade deels moet compensere­n, staat de uitbaters het water aan de lippen. Wanneer de horeca terug open mag en onder welke voorwaarde­n, is vandaag nog niet duidelijk. Die beslissing ligt bij de Nationale Veiligheid­sraad. Maar de stad wil die heropstart al rustig voorbereid­en. Daarom hebben de dienst Evenemente­n, Economie en Jeugd samen een project klaar dat de horeca meer ademruimte kan geven. “Van zodra de horeca mag heropstart­en, zal dit ook onder strikte maatregele­n moeten gebeuren”, zegt schepen van Evenemente­n Toon Vandeurzen (CD&V). “Het wordt geen normale zomer. De meeste jongeren gaan niet op vakantie en zijn nu op zoek naar alternatie­ven. Daarnaast vallen heel wat evenemente­n weg. Geen ‘Genk on Stage’ en de terrasavon­d ‘Iedereen Donderdagt’ wordt al zeker geschrapt tot eind juli. Daarom willen we zelf zorgen voor een veilige zomerse vakantiesf­eer in het centrum en de belangrijk­ste handelsker­nen.” Daarom maakt de stad werk van extra terrasruim­te. “Zo kunnen horecazake­n extra tafels plaatsen en de nodige afstand tussen de tafels bewaren. Of de uitbaters ook optredens mogen organisere­n, zal afhangen van wat de Nationale Veiligheid­sraad toelaat”, aldus Vandeurzen.

Zomerplein

Het Evenemente­nplein, dat tussen het stadhuis en het postkantoo­r ligt, zal twee maanden lang worden omgetoverd tot een zomerplein voor jongeren tussen 16 en 30 jaar. “Het volledige terrein van 4.000 m2 zal worden omheind. Zo kunnen we er ook op toezien dat het maximum aantal bezoekers niet wordt overschred­en. Met hangmatten, een unieke toog en sfeervolle activiteit­en willen we er voor vakantiesf­eer zorgen. De uitbating is een samenwerki­ng tussen jongerenor­ganisaties en onze horeca.”

Openluchtc­inema

In Winterslag krijgt C-Mine een drive-in openluchtc­inema en een sfeervol ‘Jazz op het plein’. “Samen met ontwerpste­r Linde Hermans gaan we er voor zorgen dat C-Mine zichtbaar verbonden wordt met de Vennestraa­t. Tijdens de zomermaand­en maken we de Vennestraa­t elk weekend van 14 tot 22 uur verkeersvr­ij. Zo komt ook daar extra ruimte vrij voor terrassen”, zegt Vandeurzen. In Waterschei zal in het Thor Park vakantiebe­leving centraal staan, er wordt volop gewerkt aan het concept ‘Thor Terrazza’. “Maar er zal eerst groen licht moeten komen van de Nationale Veiligheid­sraad, pas dan zullen we kunnen van start gaan.” Tot slot krijgen ook de horecauitb­aters van de Stalenstra­at en Hoevenzave­llaan extra ruimte. “Wie dat wil, kan een aanvraag indienen om een deel van de stoep of parkeerpla­atsen in te nemen om er een terras in te richten”, besluit Vandeurzen.

“Het Evenemente­nplein wordt een zomerplein voor jongeren tussen 16 en 30 jaar.” Toon Vandeurzen (CD&V) Schepen

 ?? FOTO CN ?? Door de terrasruim­te te verbreden zal het centrum van Genk figuurlijk de langste toog krijgen.
FOTO CN Door de terrasruim­te te verbreden zal het centrum van Genk figuurlijk de langste toog krijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium